Japan heeft vertrouwen in eurozone, wil meer EFSF-obligaties kopen

Japanse wil opnieuw nieuwe obligaties, die binnenkort uitgegeven worden door het Europese noodfonds, aankopen vanwege een groeiend vertrouwen in de eurozone.

Dat liet een Japanse regeringsfunctionaris vandaag weten. Tegenover persbureau Dow Jones zei hij dat de inspanningen van de eurozone om de schuldencrisis te bezweren voldoende vertrouwen hebben gewekt bij Tokio om een investering te doen in het Europese noodfonds.

“Gezien de inspanningen van Europa om tot een oplossing voor de schuldencrisis te komen, zullen we doorgaan met het opkopen van schuldpapier van de European Financial Stability Facility (EFSF). Ons standpunt houdt in dat we stappen zullen overwegen, waaronder het aanbieden van financiële steun aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die staat in lijn met de verdere inspanningen van de eurozone.”

Eind december sprak Japan zich nog sterk uit tegen de ontwikkelingen in de eurozone, schreef Caroline de Gruyter in NRC Handelsblad. Tokio wilde geen concrete toezeggingen doen over steun aan de Europese landen als die niet zelf met oplossingen kwamen voor de oplossing van de schuldencrisis. Japan eiste toen dat de omvang van het EFSF en het permanente reddingsfonds ESM, zoals beloofd, vergroot zou worden.

Japan heeft al veel bijgedragen aan de Europese pogingen de schuldencrisis te bestrijden. In november kocht het land al driehonderd miljoen aan EFSF-obligaties, tien procent van de totale uitgave van drie miljard. Volgens een voormalig medewerker van de Japanse Centrale Bank zou vanwege de problemen in Griekenland toen besloten zijn maar driehonderd in plaats van zeshonderd miljoen euro aan obligaties op te kopen, meldt Bloomberg. Vorig jaar januari en juni kocht Tokio respectievelijk vijf miljard en 1,1 miljard euro aan obligaties van het EFSF.

    • Hans Klis