Iran wil weer onderhandelen over nucleair programma - in Turkije

President Ahmadinejad (links) en zijn minister van Buitenlandse Zaken Salehi willen in Turkije overleggen over hun nucleaire programma. Foto REUTERS / Morteza Nikoubazl

Iran wil weer praten over zijn nucleaire programma. Dat melden persbureaus Reuters en AP. De beste plek voor een herstart van de onderhandelingen zou Turkije zijn.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei vandaag te hopen dat de vorig jaar vastgelopen besprekingen snel weer opengebroken kunnen worden.

Bij deze onderhandelingen zouden ook Rusland, China, Groot-Brittannië en Duitsland aanwezig moeten zijn.

De bereidheid van Iran tot praten over zijn nucleaire programma lijkt een gevolg van de strengere sancties die het Westen het land afgelopen week oplegde.

Iran verrijkt al tijden uranium en zegt dit te doen voor vreedzame doeleinden, namelijk het opwekken van energie. De Verenigde Staten en Europa menen echter dat Iran nucleaire wapens probeert te produceren.

Nieuwe sancties voeren druk op Iran nadrukkelijk op

De nieuwe sancties van het Westen houden in dat iedere bank die zaken doet met Iran afgesneden kan worden van het Amerikaanse financiële systeem en de Amerikaanse markt. Ook houden de sancties in dat Europa niet langer olie koopt van Iran.

Ondanks dat Iran officieel zegt niet onder de indruk te zijn van deze nieuwe sancties belde president Mahmoud Ahmadinejad vandaag wel met het Kremlin, de belangrijkste bondgenoot van Iran, om zijn steun uit te spreken voor de pogingen van Moskou te bemiddelen in het conflict over het Iraanse nucleaire programma.

Het geeft aan dat Iran toch wel wat in het nauw lijkt gebracht door de maatregelen. Desondanks zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken vandaag over die nieuwe sancties:

“We zijn altijd voorbereid op vijandige sancties en we maken ons er geen zorgen over. De nodige plannen zijn klaar.”

Maar dat lijken dus vooral woorden voor de bühne.

    • Niels Posthumus