Internationale reserves Egypte slinken door economische crisis

Caption: FILE - In this Wednesday, Dec. 8, 2010 file photo, tourists build a sand pyramid at a closed beach in the Red Sea resort of , Egypt. Some newly empowered Islamists have a message for foreign tourists: welcome to Egypt, but no booze, bikinis or mixed bathing at beaches, please. The vision of turning the country into a sin-free vacation spot could spell doom for a pillar of the economy already battered by political unrest. "Tourists don't need to drink alcohol when they come to Egypt; they have plenty at home," one Muslim Brotherhood candidate told a cheering crowd. (AP Photo/Nasser Nasser, File)
Caption: FILE - In this Wednesday, Dec. 8, 2010 file photo, tourists build a sand pyramid at a closed beach in the Red Sea resort of , Egypt. Some newly empowered Islamists have a message for foreign tourists: welcome to Egypt, but no booze, bikinis or mixed bathing at beaches, please. The vision of turning the country into a sin-free vacation spot could spell doom for a pillar of the economy already battered by political unrest. "Tourists don't need to drink alcohol when they come to Egypt; they have plenty at home," one Muslim Brotherhood candidate told a cheering crowd. (AP Photo/Nasser Nasser, File) De toeristische sector in Egypte is grotendeels ingestort. Toeristen, in Sharm el-Sheik zoals hierboven op archiefbeeld, blijven weg vanwege de aanhoudende onrust. Foto AP / Nasser Nasser

De internationale reserves van Egypte hebben een recordlaagte bereikt. Sinds december 2010 zijn deze met twee miljard dollar gedaald.

Dat maakte de Egyptische centrale bank vanavond bekend. De internationale reserves slonken naar 18, 1 miljard dollar, meldt persbureau AP. De interim-regering in Kairo gebruikte de twee miljard dollar om de Egyptische pond, die onder druk staat door een slechte economie, te ondersteunen. Egypte heeft te maken met een stagnerende economie onder andere door de aanhoudende onrust in het land. Hierdoor is de voorheen zeer winstgevende toeristische sector grotendeels ingestort.

In december verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s opnieuw de kredietwaardigheid van Egypte, van B1 naar B2 en waarschuwde dat als de politieke instabiliteit aanhoudt de rating nog verder zal dalen. Hoe lager de rating, hoe moeilijker een land geld kan lenen op de financiële markten, omdat het risico dat de schulden niet ingelost worden groter zijn geworden.

‘Ook de bodem van de schatkist komt in zicht’

Op 22 december liet de Egyptische premier Kamal El Ganzouri al weten dat de bodem van de Egyptische schatkist in zicht kwam door de verslechterde economische situatie in het land. Maar ook verweet hij de internationale gemeenschap ervan niet aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Van de beloofde buitenlandse financiële hulp was namelijk maar een fractie daadwerkelijk uitbetaald.

Ganzouri wilde hiermee aangeven dat de aanhoudende onrust door activisten moet stoppen, vertelde NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants toen, omdat daardoor de toeristen niet terugkomen. Roelants:

“Het zal best waar zijn dat Egypte maar een klein deel van de beloofde hulp heeft gekregen. De ervaring leert dat het geld op zich laat wachten, vaak is de hulp ook voorwaardelijk. Ganzouri kampt ook met een groot probleem: om de huidige werkloosheid niet te laten stijgen, heeft Egypte een economische groei nodig van zeven procent. Maar de groei is inmiddels omgeslagen naar krimp. De opbrengsten uit de toeristische sector zijn ook zwaar gedaald. Ganzouri wil dat de rust weer terugkeert in het land om de economie weer te stimuleren. Zijn uitspraken van vandaag moeten dat onderstrepen.”