internationaal

Hello World!

In de Saatchi Gallery in Londen opende onlangs de video-installatie van de Amerikaanse kunstenaar Christopher Baker getiteld, Hello World! Of: How I Learned to Stop Listening and Love the Noise. De gigantische installatie bestaat uit vijfduizend videodagboeken die hij verzamelde op internet. Iedere video in het kunstwerk bestaat uit een individu die tegen een denkbeeldig publiek zijn of haar verhaal doet vanuit een slaapkamer, keuken of woonkamer. Bezoekers kunnen luisteren naar de kakofonie die de verschillende monologen samen vormen, maar ook naar de individuele uitspraken. 3 jan t/m 28 feb. Saatchi Gallery, Londen, www.saatchi-gallery.co.uk

Geïnspireerd door islam

Jameel Prize, Art contemporain d’inspiration islamique is de officiële naam van een nieuwe tentoonstelling in het l’Institut du monde arabe in Parijs. Deze is tot stand gebracht in samenwerking met het Victoria and Albert Museum in Londen, en toont een selectie uit het werk van tien hedendaagse kunstenaars die geïnspireerd zijn door de islam. Deze tien kunstenaars waren de genomineerden voor de Jameel Prize 2011, die bedoeld is om islamitische kunsttradities en hedendaags werk te onderzoeken in het licht van het huidige debat over de islamitische cultuur. T/m 26 feb, l’Institut du monde arabe, Parijs. www.imarabe.org

Gerhard Richter

Laatste kans: Tate Modern in Londen eert de Duitse schilder Gerhard Richter (1932), een van de grondleggers van het kapitalistisch realisme, met een groots overzicht. Het is een eerbetoon aan een kunstenaar die zich zou ontwikkelen tot een mysterieuze alleskunner met een schoonheidsgevoel dat moeilijk te duiden is. Richter heeft in Tate een hele museumvleugel en een eigen museumwinkel. Ook is de tentoonstelling The Unilever Series van de videokunstenares Tacita Dean (1965) nog ruim twee maanden te zien in het museum. Richter: t/m 8 jan, Dean: t/m 11 maart. Tate Modern, Londen, www.tate.org.uk

Panorama

Het kostte de Berlijnse kunstenaar Yagedar Asis vijf jaar om samen met een team van vijftig anderen een panorama te maken van Pergamon, een stad uit de Oudheid in wat nu Turkije is en Bergama heet. In de expositieruimte van 103 bij 24 meter is een lentedag in Pergamon gereconstrueerd, in het jaar 129 voor Christus. De cilinder waarin de Grieks-Romeinse metropolis tot leven komt staat voor de ingang van het Pergamon-museum en is te betreden door negentig traptreden omhoog te klimmen. T/m 30 sep 2012. Pergamon Museum, Berlijn, www.smb.museum