Interactief samenwerken

Game

Star Wars: The Old Republic

Van: BioWare, LucasArts, Electronic Arts Voor Windows ****

Het is een miljardenbusiness: met talloze spelers rondlopen in een fictieve wereld en daar avonturen beleven. World of Warcraft is in dit gamegenre de grootste hit en BioWare hoopt er ook succes mee te behalen door je met The Old Republic te transporteren naar het universum van Star Wars. Maar dan duizenden jaren vóór de gebeurtenissen uit de films.

BioWares vernieuwing in het genre is dat lappen tekst die uitleggen wat de volgende opdracht is, vervangen zijn door interactieve gesprekken. Je kiest uit een aantal antwoorden en beïnvloedt zo je eigen verhaal. Andere spelers kunnen meepraten, zodat een gedeelde ervaring ontstaat.

Voor een deel is samenwerking onontkoombaar: wie de sterkste tegenstanders in gevechten wil verslaan heeft daar hulp bij nodig. Maar soms volstaat je computergestuurde assistent, die je, net als Han Solo’s Chewbacca, altijd ruggesteun geeft.

De verstrengeling van verhaal en samenspel is nog niet naadloos (andere spelers hebben bijvoorbeeld vaak identieke assistenten), maar werkt goed genoeg om de scheurtjes in de illusie door de vingers te willen zien.

The Old Republic is behalve een erg meeslepende game ook de beste Star Wars-ervaring in jaren. Beduidend beter dan George Lucas’ eigen prequeltrilogie.

Harry Hol

    • Harry Hol