Hogere waterstanden in Limburg, voorzorgsmaatregelen waterschap

Ook Limburg begint last te krijgen van een stijgende waterstand in de rivier de Maas en enkele Limburgse beken. Waterschap Roer en Overmaas plaatst daarom morgen waterpompen in Itteren, Geulle aan de Maas en Elsloo.

Het waterschap plaatst de pompen uit voorzorg en verwacht vooralsnog niet dat er wateroverlast zal optreden, meldt Roer en Overmaas op de website. Het waterschap heeft een team ingesteld om de waterstanden te volgen en eventuele maatregelen te nemen.

De plaatsen Itteren, Geulle aan de Maas en Elsloo aan de Maas.


Grotere kaart weergeven

De huidige waterafvoer van de Maas levert volgens het waterschap vooralsnog geen gevaar voor overstromingen op. Er is daarom nog geen aanleiding om de kaden van de Maas permanent te bewaken. Roer en Overmaas zet morgen wel een aantal afsluiters van riolen dicht om het achterliggende gebied te beschermen. Ook worden regenwaterbuffers extra gecontroleerd.

Ook de situatie rondom de rivier de Geul en de zijbeken houdt het waterschap in de gaten. In de Geul wordt de komende uren nog een piek verwacht in de afvoer. Vooralsnog wordt ook vanuit de beken geen wateroverlast verwacht, meldt persbureau Novum.

De huidige afvoeren zijn volgens het waterschap niet ongebruikelijk voor de tijd van het jaar. “De situatie in Limburg is niet vergelijkbaar met de huidige hoogwatersituatie in het noorden van het land”, aldus Roer en Overmaas.

    • Hans Klis