Groninger Museum toch dicht vanwege hoge waterstand

De hoge waterstand bij het Groninger Museum om 15.00 uur gisteren. Foto twitter.com/henk_tammens

Het Groninger Museum breekt vanavond toch de tentoonstellingen over modeontwerper Azzedine Alaïa en kunstenaar Jan Altink af. Reden hiervoor is de verwachte hoge waterstand, meldt het museum via Twitter.

Gisteren werd al gesproken over een mogelijke ontmanteling vanwege het hoge waterpeil in het kanaal rond het eiland waar het museum op staat. Het museum overwoog de tentoonstellingen over modeontwerper Azzedine Alaïa, kunstenaar Jan Altink en enkele stukken uit de eigen collectie naar boven te verplaatsen.

Vandaag opende het museum echter toch gewoon de deuren. Het water bereikte gisteren een peil van ongeveer negentig centimeter, maar steeg vannacht niet verder. Vanaf 97 centimeter boven NAP wordt de situatie riskant. Het gevaar was echter nog niet geweken en aan het einde van de middag zou de situatie opnieuw worden bekeken.

Rond 18.00 uur werd nog aangegeven dat het vanavond of vannacht nog niet nodig was te ontruimen, maar dat bleek later op de avond toch wel het geval. In 1998 moest het museum vanwege een hoge waterstand wel sluiten. Toen bleef het enkele dagen dicht voor publiek. In ieder geval is het Groninger Museum morgen gesloten.

Twitter avatar groningermuseum Groninger Museum Het Groninger Museum is morgen helaas gesloten voor publiek. #wateroverlast #groningen #museum