Gelukkig rampjaar 2012

Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie, windt er in dit Cultureel Supplement geen doekjes om: 2012 gaat een extreem moeilijk jaar worden voor veel Nederlandse kunstinstellingen, een rampjaar zelfs. Door de bezuinigingen zullen er onherroepelijk kunstruimtes moeten sluiten en gezelschappen moeten opdoeken. Want geld uit de markt halen is met de aanhoudende financiële crisis ook geen gemakkelijke klus.

Toch wil het CS het rampjaar 2012 niet al te somber inluiden. Er is immers op cultureel gebied ook veel moois om naar uit te kijken. Het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat weer open, en de stad krijgt er bovendien een gloednieuw filmmuseum bij, het EYE aan het IJ. Er zijn musea die ondanks de financiële onzekerheden toch weer ambitieuze tentoonstellingen hebben geprogrammeerd – ik denk aan Jan van Eyck in Museum Boijmans Van Beuningen, Paul Klee in het Cobra Museum, Alexander Calder in het Gemeentemuseum of Ai Weiwei in De Pont. Maar ook kleinere kunstruimtes blijven hun nek uitsteken – kijk naar de solotentoonstelling van Han Hoogerbrugge die het Rotterdamse TENT eind deze maand organiseert.

Het is in 2012 alweer een halve eeuw geleden dat Marilyn Monroe gestorven is, en dat wordt herdacht met onder meer een film, een opera en een toneelstuk. De Noorse topvioliste Vilde Frang komt naar Nederland. En in de toneelwereld is de financiële crisis zelf opeens een thema, met stukken over de ondergang van ABN Amro en de vastgoedfraude. U leest er alles over in dit CS.

De redactie vroeg verder aan een tiental kunstinstellingen die de komende maanden zullen moeten strijden om hun voortbestaan, of die juist een prachtig jaar tegemoet gaan zien, om hún persoonlijke cultuurtips. Plus de voorkeuren van staatssecretaris Halbe Zijlstra en Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur. Want ook voor hen zal 2012 ongetwijfeld een bewogen jaar worden.

    • Sandra Smallenburg