Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Frankrijk wil strengere regels na schandaal borstimplantaten

Caption: Plastic surgeon Denis Boucq (not pictured) holds ID cards with serial numbers of silicone gel breast implants, manufactured by French company Poly Implant Prothese (PIP), which will be removed from the patient (R) in a clinic in Nice January 5, 2012. French authorities ordered PIP to withdraw its breast implants from the market in March 2010, but health concerns have deepened since then among the 300,000 women around the world who carry the implants. France has advised the 30,000 women in France who carry PIP implants to have them removed after an official report said they were more prone to rupturing than standard medical implants said. REUTERS/Eric Gaillard (FRANCE - Tags: HEALTH) TEMPLATE OUT
Caption: Plastic surgeon Denis Boucq (not pictured) holds ID cards with serial numbers of silicone gel breast implants, manufactured by French company Poly Implant Prothese (PIP), which will be removed from the patient (R) in a clinic in Nice January 5, 2012. French authorities ordered PIP to withdraw its breast implants from the market in March 2010, but health concerns have deepened since then among the 300,000 women around the world who carry the implants. France has advised the 30,000 women in France who carry PIP implants to have them removed after an official report said they were more prone to rupturing than standard medical implants said. REUTERS/Eric Gaillard (FRANCE - Tags: HEALTH) TEMPLATE OUT Plastisch chirurg Denis Boucq (niet in beeld) houdt de serienummers van de silicone borstimplantaten voor zich van de patiënt rechts. De implantaten zullen verwijderd worden omdat zij geleverd werden door het omstreden bedrijf Poly Implants Prothèses. Foto Reuters / Eric Gaillard

De Franse minister van volksgezondheid Xavier Bertrand wil dat de Europese Unie strengere regels gaat opstellen voor het toestaan van medische hulpmiddelen. Het verzoek om actie volgt op een groot schandaal met borstimplantaten waarbij het Franse bedrijf Poly Implant Prothese SA (PIP) betrokken is.

Wereldwijd trof het schandaal zo’n tienduizenden mensen. Ongeveer 30.000 Franse vrouwen hebben implantaten van het inmiddels gesloten bedrijf. PIP raakte vorige maand in opspraak omdat de borstprotheses van het bedrijf een veel hogere kans hebben om te gaan lekken.

Borstimplantaten PIP mogelijk kankerverwekkend

In de implantaten zijn goedkope, industriële siliconen verwerkt. Deze stof zou mogelijk kankerverwekkend zijn, maar een directe link is door Frans onderzoek nog niet bewezen. Wel meldden zich al twintig vrouwen, die borstimplantaten hebben van PIP, eind december bij de Franse gezondheidsautoriteiten die inmiddels getroffen zijn met kanker.

Minister Bertrand riep vanwege het schandaal op tot “ongekende veranderingen” in de Europese regelgeving voor medische hulpmiddelen, waaronder borstimplantaten. Dat meldt persbureau AP. De regels moeten worden aangescherpt, zodat ze gelijk lopen met reeds bestaande maatregelen met betrekking tot medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn.

Oprichter PIP spreekt zich uit tegen leugens tegen zijn persoon

De oprichter van PIP, Jean-Claude Mas, keerde zich vandaag in een verklaring tegen de “onwaarheden” in de zaak tegen zijn bedrijf. Mas wordt in Frankrijk gezocht voor “fraude” en “onvrijwillige moord en verwonding”. Mas wordt daarnaast ook door Interpol en de Costa Ricaanse overheid gezocht vanwege zijn rol in het schandaal.

In zijn verklaring via zijn advocaat, ontkent Mas op de vlucht te zijn voor de autoriteiten. Hij zou zich “uit respect en bescheidenheid voor het welzijn van zijn cliënten” stilhouden en zich pas tegenover een rechter te willen verdedigen, meldt persbureau AFP. Maar Mas zou nog geen sommering hebben ontvangen om zich te melden bij een rechtbank.

Op 23 december riepen de Franse autoriteiten vrouwen met borstimplantaten van PIP op deze te verwijderen.