FC Twente en Steve McClaren zijn eruit, contract voor 2,5 jaar

Steve McClaren in gelukkige tijden als coach van Middlesborough waarmee hij in 2006 de UEFA Cup-finale haalde. Foto AP / Darko Vojinovic

Het mag geen verrassing meer heten: Steve McClaren keert definitief terug als coach van FC Twente. Dit schrijft de club uit Enschede vandaag op zijn website. De naam van de Engelsman zong al rond nog voordat het ontslag van Co Adriaanse, eerder deze week, officieel bekend werd.

McClaren maakte de club uit Enschede in 2010 voor het eerst in de historie kampioen van Nederland. Hij vertrok daarop naar Bundesligaclub VfL Wolfsburg maar hield het daar slechts een half jaar vol.

Een poging tot rehabilitatie in zijn vaderland, waarmee hij als bondscoach op dramatische wijze kwalificatie voor Euro 2008 misliep, liep eerder dit seizoen ook al op niets uit. De voormalig assistent van Sir Alex Ferguson bij Manchester United verliet de Engelse eerste divisionist Nottingham Forest al na twee maanden competitievoetbal.

FC Twente en McClaren gaan een verbintenis voor 2,5 seizoen aan. Hierin zal een herhaling van het succes van 2010 niet direct een doelstelling zijn. In het kampioensjaar leunde de Brit immers stevig op spelmaker Theo Janssen en in het bijzonder topaankoop Bryan Ruiz. Beide sterspelers hebben Twente inmiddels verlaten, goede vervangers zijn niet aangetrokken.

Ook spits Blaise N’Kufo vertrok uit het kampioensteam, hij werd gevolgd door Ron Stam, Miroslav Stoch, Kenneth Perez en Cheik Tioté. Behalve aanvaller Marc Janko en middenvelder Leroy Fer kwamen daar geen gevestigde namen voor terug.

    • Jules Seegers