Evacuatie-advies Leek blijft van kracht, kans dijkdoorbraak lijkt kleiner

Caption: A boat lies near the flooded access road to a farm near the village of Tolbert, northern Netherlands, Thursday Jan. 5, 2012. Farmers were told Thursday to evacuate a village in the Netherlands' low-lying north after days of driving rain and strong winds sparked fears of a dike breach. Authorities also cordoned off river banks in some areas of the densely populated south, distributing sandbags in flood-prone regions as the Netherlands resumed its never-ending battle to stay dry. A quarter of the country of nearly 17 million people lies below sea level and 55 percent is considered vulnerable to flooding, according to the nation's Environmental Assessment Agency. (AP Photo/Peter Dejong) Een weg bij het door water getroffen Tolbert. Foto AP / Peter de Jong

De kans op een dijkdoorbraak bij de Tolberterpettenpolder in de Groningse gemeente Leek is kleiner geworden. Toch blijft het advies aan inwoners om het gebied te verlaten van kracht.

Dat heeft het beleidsteam van de veiligheidsregio Groningen bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Vanavond om acht uur komt dit team weer samen om de laatste ontwikkelingen bekend te maken. Op dit moment wordt de situatie bij de dijk van de polder Tolberterpetten nog steeds onderzocht.

Een aanvraag van de veiligheidsregio Groningen voor militaire ondersteuning werd vandaag gehonoreerd. Naar de getroffen regio zijn materieel, waaronder tien vrachtwagens en twee ziekenwagens, en vijftig militairen gestuurd om te helpen bij de hulpwerkzaamheden.

Eerder vanmiddag berichtte de NOS dat maar weinig inwoners van Leek geëvacueerd zijn. Volgens de veiligheidsregio Groningen zou maar een familie gebruikgemaakt hebben van een vervangende woning buiten het getroffen gebied.

Geen dijkdoorbraak Kampen

De brandweer IJsselland twitterde even na 17.00 uur dat er mogelijk een dijkdoorbraak zou zijn geconstateerd bij Kampen, maar dat bleek vals alarm.

Twitter avatar brandweerkampen Brandweer Kampen Hulpdiensten en gemeente schalen op uit voorzorg hoge waterstanden Zwartemeer. Op dit moment geen sprake van dijkdoorbraak. #kampen

Vanmiddag blies de balgstuw in de IJssel bij Kampen zichzelf vol in de strijd tegen het stijgende water door het extreme weer.

Rijkswaterstaat stuurt waterpompen naar noorden

Ook Rijkswaterstaat heeft vandaag vier noodpompen naar Groningen en Friesland gebracht. Daarmee moet overtollig water in het noorden van het land worden weggepompt. Rijkswaterstaat schiet met de pompen het waterschap Noorderzijlvest te hulp. De pompinstallaties zijn met vier vrachtwagens naar Leek gereden, Waar en voor hoelang ze worden ingezet wordt nog bekeken, meldt persbureau Novum

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma liet vandaag weten blij te zijn met de alertheid en daadkracht die de waterschappen aan de dag leggen. Atsma: “De wateroverlast die er is, is uitermate vervelend, maar zij doen er echt alles aan om grote problemen te voorkomen.”

Waterschap Noorderzijlvest sluit dijkdoorgangen Groningse Delfzijl

Vanwege de storm en het hoge water sluit waterschap Noorderzijlvest de dijkdoorgangen in het Groningse Delfzijl. Naar verwachting zal het water tot zeker
3.40 meter boven NAP stijgen. De dijkdoorgangen worden daarom gesloten om de bebouwde kom van Delfzijl en een groot gebied daarachter te beschermen tegen een overstroming, meldt het waterschap Noorderzijlvest.

In het noordoosten van Friesland lijkt het hoogste waterpeil voorlopig bereikt, meldt persbureau Novum. De verwachting is dat de wind echter gaat draaien, waardoor mogelijk in het midden van Friesland de situatie verergert. Daarom treft het waterschap voorbereidingen om de polder Mildam bij Heerenveen onder water te laten lopen. De polders zijn speciaal aangelegd om bij extreem hoog water te fungeren als berging voor het overtollig water. Het Friese waterschap kan momenteel geen water kwijt op de Waddenzee.

KNMI: noodweer houdt aan

Het noodweer in het noorden van Nederland lijkt nog niet ten einde. Het KNMI verwacht dat er vanavond tijdens buien zeer zware windstoten zullen voorkomen van tussen de negentig en honderdtien kilometer per uur. Op andere plekken kunnen windstoten tussen de 75 en 95 kilometer per uur voorkomen. Daarnaast verwacht het KNMI ook nog vanavond en vannacht zware windstoten van tachtig tot honderd kilometer per uur.

NOS-weervrouw Willemijn Hoebert geeft toelichting bij het stormweer dat in Nederland voor overlast zorgt.

    • Hans Klis