Euro naar laagste waarde sinds 2010 door onzekerheid Spanje

Foto AFP / Jean-Philippe Ksiazek

De waarde van de euro is gedaald naar 1,2832 dollar, het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds september 2010, meldt persbureau AP.

De voornaamste reden van de daling is de waarschuwing van de Spaanse minister van Economische Zaken, Luis de Guindos, dat Spaanse banken nog eens 50 miljard euro nodig hebben om de vastgoedmarkt te redden. Volgens economieredacteur Egbert Kalse van NRC Handelsblad neemt hierdoor de onzekerheid over de hardheid van de euro toe:

“Spanje is een belangrijke economie in de eurozone. Het land heeft toch meer tegenvallers op de vastgoedmarkt gehad en staat er dus slechter voor dan gedacht. Nu rijst wederom de vraag of Europa niet toch steun moet geven aan Spanje, wat weer leidt tot twijfels over de eurozone. Dat is slecht voor het vertrouwen in de euro, en dus daalt de waarde van de munt.”

Het land heeft al twee jaar last van de recessie, waardoor de werkloosheid hoog is. In oktober 2011 is de kredietwaardigheid van het land verlaagd. Door die afwaardering wordt het voor Spanje alleen maar duurder om te lenen.

In december vorig jaar daalde de waarde van de euro ook al flink, vanwege het verdrag waar de EU-landen toen mee akkoord gingen om de schuldencrisis te bezweren. Topondernemers in Nederland luidden in diezelfde maand de noodklok over de munt, die volgens hen van cruciaal belang is voor het concurrentievermogen van de Nederlandse economie en de welvaart in Nederland.

    • Judith Laanen