EU is het eens over boycot van Iraanse olie

De lidstaten van de Europese Unie zijn het in principe eens geworden over een boycot van Iraanse olie. Dit hebben Europese diplomaten in Brussel gisteren bevestigd. Het is nog niet duidelijk wanneer de maatregel, die ook al enige tijd door de Verenigde Staten wordt bepleit, zou moeten ingaan. De EU hoopt hiermee de Iraanse regering er toe te bewegen de verrijking van uranium voor zijn nucleaire programma alsnog te staken. Een definitief besluit van de EU valt naar verwachting eind deze maand.

Iran lijkt vooralsnog niet onder de indruk van de toegenomen westerse druk. Het Iraanse parlement liet gisteren weten een wet voor te bereiden, die het strafbaar zou stellen voor buitenlandse marineschepen zonder toestemming van de Iraniërs de Golf binnen te varen.

Vorige week dreigde Teheran al met afsluiting van de Straat van Hormuz bij een marineoefening. Bijna 20 procent van de wereldwijd verhandelde olie wordt langs deze route vervoerd. Na een Amerikaanse waarschuwing, zag Iran hiervan af.

Analisten gaan ervan uit dat de olieprijs na een eventuele sluiting van de Straat van Hormuz binnen enkele dagen snel zal stijgen. Ze sluiten niet uit dat de olie 50 zelfs procent duurder wordt. Tegelijk wijzen ze erop dat Iran zelf kwetsbaar is. De Iraanse munt heeft veel terrein verloren, wat bij veel Iraniërs tot paniek heeft geleid.

Een olie-embargo zou Iran vooral indirect treffen. Weliswaar zal het in Azië wel afnemers voor zijn olie blijven vinden, maar het zou die wel tegen een lagere prijs moeten aanbieden, omdat zulke landen tegenmaatregelen van de VS moeten vrezen.

President Obama tekende vorig weekeinde een wet met nieuwe sancties tegen banken, die zaken met de Iraanse centrale bank doen.

Een Europese olieboycot tegen Iran zou vooral staten in Zuid-Europa raken. Naast Griekenland zijn Spanje en Italië forse afnemers.

Turkije heeft namens de nationale oliemaatschappij Tüpras Washington om vrijstelling van de sancties tegen Iran gevraagd. Turkije is voor bijna 30 procent van zijn olie afhankelijk van buurland Iran. Op 24 december werd dat oliecontract met nog eens een jaar verlengd. De Turkse regering zegt zich alleen gebonden te voelen aan sancties van de VN, en niet aan de afzonderlijke strafmaatregelen van de EU en de VS.