Een lachwekkende thriller met idiote onthullingen

scene uit de film Trespass (2011) FOTO: eOne
scene uit de film Trespass (2011) FOTO: eOne

Trespass.

Joel Schumacher. Met: Nicole Kidman, Nicolas Cage, Cam Gigandet. *

Niet de minste acteurs spelen in Trespass: Nicolas Cage en Nicole Kidman. Toch verdween de B-film met A-acteurs na nog geen drie weken uit de Amerikaanse bioscopen. Volkomen begrijpelijk: Trespass is een ridicule thriller waarbij ongeloof over idiote onthullingen langzaam plaatsmaakt voor een schaterlach. Je kunt niet anders. Thrillers mogen best verrassen, graag zelfs, maar Trespass maakt het wel heel bont met z’n vele flashbacks die steeds nieuw licht werpen op de personages en hun verhoudingen, ten koste van alle plausibiliteit. Cage speelt een diamanthandelaar die met vrouw (Kidman) en dochter door amateurinbrekers gegijzeld wordt. Dat alles misloopt, spreekt voor zich.

In plaats van het zwakke scenario visueel te verhullen, maakt regisseur Joel Schumacher (Batman Forever) het erger. Zo is een flashback waarin de knapste inbreker uit het zwembad komt, gefilmd als shampoocommercial: mooi tegenlicht, broeierige blik, waterdruppeltjes die in slowmotion van zijn wasbordje druipen. Dat is héél erg, maar dan projecteert hij met een overvloeier en veel vaseline op de lens ook nog eens Nicole Kidman in beeld die verlekkerd opkijkt. Schaamteloze kitsch die de lachspieren niet kietelt, maar bruut aanvalt. En met een moraal die wee maakt: ontberingen brengen het gezin weer bijeen. Toch nuttig, zo’n gijzeling.

André Waardenburg