Duitse president niet van plan af te treden

Afghan child bride Sahar Gul, 15, speaks to the press as she recovers at the hospital in Kabul on December 31, 2011. Afghan police have rescued a teenage girl who was beaten and locked up in a toilet for over five months after she defied her in-laws who tried to force her into prostitution, officials said on December 27. Sahar Gul, 15, was found in the basement of her husband's house in northeastern Baghlan province late on December 26, 2011 after her parents reported her disappearance to the police. AFP PHOTO/ SHAH Marai AFP

Maar de druk op Wulff neemt toe, ook vanuit regeringspartij CDU.

De in opspraak geraakte Duitse president Christian Wulff is niet van plan af te treden, meldde hij in een tv-interview. Wel zegt de bondspresident spijt te hebben van zijn telefoontjes aan de hoofdredacteur van boulevardkrant Bild.

De oppositie in de Bondsdag eist opheldering over het gedrag van president Wulff. Ook regeringspartij CDU, waarvan Wulff lid is, begint haar geduld te verliezen. Wulff wordt ervan beschuldigd dat hij eerder als premier van de deelstaat Nedersaksen een omstreden lening heeft aangenomen van een bevriend ondernemersechtpaar en gratis vakantie vierde in woningen van zakenvrienden. Deze week bleek bovendien dat hij Bild, die over de affaire wilde publiceren, onder druk heeft gezet om publicatie te verhinderen. Dat mislukte, net als een eerdere poging om een voor hem onwelgevallig verhaal uit dagblad Die Welt te houden.

Het gaat volgens politici nu niet langer om zijn mogelijke vergrijpen als premier (2003-2010), maar om „onbesuisde en beschadigende acties tegen de pers in zijn hoedanigheid als president”.De oppositie eist dat Angela Merkel zich over de zaak uitspreekt. „De bondskanselier moet laten weten of Wulff zijn aanspraak op het ambt van staatshoofd nog kan waarmaken”, aldus SPD-Bondsdaglid Hubertus Heil. „Merkel en haar partij CDU duiken weg, terwijl zij toch degenen waren die Wulff als president hebben voorgedragen.” Fritz Kuhn (Groenen) zei gisteren dat Wulff „een eigenaardige opvatting van de persvrijheid” heeft. Volgens Kuhn is Wulff niet langer geschikt voor het ambt van president. CDU-politica Vera Lengsfeld eist dat Wulff aftreedt. Mocht dat gebeuren, dan zou voor de tweede keer in twee jaar een Duitse president voortijdig vertrekken – een novum dat tot een staatscrisis kan leiden. (NRC)