Doodstraf geëist tegen Mubarak voor moorden Arabische lente - verrassend

Ex-dictator van Egypte hoorde vandaag de doodstraf tegen zich eisen in de rechtzaal. Foto AFP

De aanklagers in het proces tegen Hosni Mubarak (83) hebben vandaag de doodstraf geëist tegen de voormalig president van Egypte. De doodstraf zou volgens hen moeten plaatsvinden door ophanging.

Ook eisten de aanklagers de doodstraf tegen enkele andere verdachten, onder wie twee zoons van Mubarak (Gamal en Alaa) en zijn voormalige minister van Binnenlandse Zaken.

Hoofdaanklager Mustafa Suleiman zei vandaag dat hij de ex-dictator “politiek en strafrechtelijk” verantwoordelijk houdt voor de moorden op demonstranten gedurende de 18-daagse opstand vorig jaar die het regime van Mubarak omver wierp.

Buitenlandredacteur Floris van Straaten vindt de zware eis verrassend:

“Het is meer dan de meeste mensen hadden gedacht. Nog altijd zijn immers veel generaals van Mubarak aan de macht. Kennelijk is de huidige legerleiding dus toch bereid hem op te offeren.”

‘Mubarak gaf opdracht met scherp op demonstranten te schieten’

Aanklager Suleiman stelde vandaag in de rechtbank dat Mubarak tijdens de volksopstand begin vorig jaar niets deed om het moorden van zijn veiligheidsdiensten te stoppen, ondanks dat hij hiervan wist door gesprekken met vertrouwelingen, berichten van regionale televisiezenders en rapporten van zijn veiligheidsdiensten. Suleiman:

“Hij wist precies wat er gebeurde, maar deed niets.”

Ook zei de aanklager dat de veiligheidschef van Mubarak, Habin el-Adly, op basis van orders van Mubarak de veiligheidsdiensten toestond met scherp te schieten. Ook tegen el-Adly eiste Suleiman de doodstraf.

Of Mubarak echt de doodstraf zal krijgen hangt af van bewijs én politiek

Volgens buitenlandredacteur Van Straaten hangt het van die orders af of Mubarak uiteindelijk ook daadwerkelijk de doodstraf zal krijgen:

“Het valt heel moeilijk te beoordelen of Mubarak ook echt de doodstraf krijgt. Het draait om de vraag of hij zelf bevel heeft gegeven om met scherp te schieten. Maar het draait niet alleen om bewijs. Ook de politieke invloed is van belang. Mochten de generaals stevig op de aanklager en rechters gaan leunen, dan zal de straf ongetwijfeld lichter uitvallen. Maar als zij denken dat ze er beter van kunnen worden, dat zij met de doodstraf voor Mubarak een mooi gebaar naar het volk kunnen maken, dan zou de straf zomaar ook wel kunnen worden uitgesproken.”

Zes politie-commandanten hoorden eveneens de doodstraf tegen zich eisen vandaag voor hun rol in het neerslag van de opstand. De twee zonen van Mubarak hoorden dezelfde eis vanwege beschuldigen van corruptie.

Op 11 februari vorig jaar gaf Mubarak zijn presidentschap op. Het leger nam de leiding in het land op dat moment over.