Dode en gewonden door stormen in België

Caption: A firefighter cuts a tree after if fell on a car in Ghent, 50 km (31 miles) west of Brussels, Belgium, Thursday Jan. 5, 2012. Gale force winds caused disruption in Belgium, France, Britain and the Netherlands. (AP Photo/Yves Logghe)
Caption: A firefighter cuts a tree after if fell on a car in Ghent, 50 km (31 miles) west of Brussels, Belgium, Thursday Jan. 5, 2012. Gale force winds caused disruption in Belgium, France, Britain and the Netherlands. (AP Photo/Yves Logghe) Een brandweer man zaagt een boom in stukken die bij Gent op een auto is gevallen door het noodweer. Foto AP / Yves Logghe

In België is een dode gevallen in Roosdaal door het stormachtige weer. Ook vielen verschillende gewonden in het hele land.

Dat schrijft De Standaard. In Roosdaal kwam vanochtend een 64-jarige man om het leven toen een poort van tussen de vier en vijf meter hoog op hem viel. De man was aan het werk op zijn erf. Volgens een politiewoordvoerder wordt nog onderzocht of er mogelijk een andere oorzaak is geweest voor het omvallen van de poort.


Grotere kaart weergeven

Bij een verpleeghuis in Opwijk werd een raam uit het gebouw gerukt door de harde wind en viel op een persoon. Die kon ter plaatse behandeld worden aan lichte verwondingen. In een ander deel van de stad stortte een gevel in, meldt De Standaard. In Middelkerke raakte een bejaarde toerist bekneld tussen een container en een vlaggenmast. Zij kon na een klein half uur ontzet worden en zou een gebroken been opgelopen hebben.

In de rest van België zorgde storm voor schade aan woningen en, net zoals in Nederland voor een ontregeling van het openbaar vervoer. Volgens De Morgen werden vanochtend bij het meetstation van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) in Sint-Katelijne-Waver winden van wel 108 kilometer per uur gemeten, de hevigste rukwind van het jaar al.

Miljoenen aan schadeclaims door extreme weer in heel Nederland

In Nederland is de wind, ondanks de voorspellingen, nog niet gaan liggen. De verwachting is dat er in de loop van de dag meer wateroverlast zal ontstaan in waterrijke gebieden. Vooral in de regio Rijnmond zorgt de waterstand voor problemen. Maar ook het noorden van Nederland ondervindt veel overlast van het natte stormachtige weer. Al eerder vandaag kondigde de Groningse gemeente Leek in Groningen een noodverordening af voor de Tolberterpettenpolder, die vroeg vanochtend al geëvacueerd werd.

Vanwege de extreme omstandigheden heeft het waterschap Groot Salland de grootste balgstuw ter wereld in werking gesteld. Die moet de plaatsen Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis en Zwolle beschermen tegen het water. De enorme opblaasbare dam van ruim 250 meter lengte en 10 meter doorsnee blaast zichzelf op met water en lucht.

Volgens verzekeraar Interpolis zijn al voor miljoenen aan schadeclaims ingediend al gevolg van het extreem stormachtige weer. Particulieren en ondernemers stuurden deze week al 1600 schademeldingen ter waarde van ongeveer 1.6 miljoen euro. Daarnaast hebben zo’n honderd agrarische bedrijven een melding gestuurd die bij elkaar enkele miljoenen claimen. Oorzaken die worden opgegeven voor de schade zijn omgewaaide bomen, afgebroken takken en losgerukte dakpannen. Bij agrarische bedrijven zijn ook ruiten van kassen en verwoeste gewassen redenen voor claims.