diversen

Nederland, Amstelveen, 10-03-2011 Wouter Bos na zijn afscheid van de politiek werkzaam bij adviesbureau KPMG en houdt zich daar bezig met de zorg. Bestaat uit drie foto's vanzelfsprekend ook los te verkrijgen. foto: Bram Budel Bram Budel

Bijten in Beethoven

Timora Rosler (cello) en Klára Würtz (piano) spelen alle cellosonates van Beethoven. Een marathonsessie dus. Vandaar dat naast de muziek ook een driegangendiner wordt opgediend. Bijten in Beethoven inclusief driegangendiner vindt plaats in de Stadsgehoorzaal Leiden, Aalmarktzaal (concert) en Breezaal (diner). Inclusief drankje bij elke gang, ook met dieetwensen wordt rekening gehouden. 8 jan 16.00 uur. Stadsgehoorzaal, Leiden, stadsgehoorzaalleiden.nl

Etruskische sieraden

Juwelenhistoricus Martijn Akkerman spreekt in een lezing over Etrusken en juwelenkunst in de negentiende eeuw. De sieradenexpert van AVRO’s Tussen Kunst&Kitsch, spreekt over de grote invloed die de bijna drieduizend jaar oude gouden Etruskische sieraden hadden op juwelenkunstenaars. In het midden van de achttiende eeuw werden de eerste Etruskische gouden ringen, armbanden, tiara’s en halskettingen ontdekt bij archeologische opgravingen. In Vrouwen van Aanzien–Mannen met Macht in het Rijksmuseum van Oudheden is momenteel een selectie Etruskische juwelen en gouden sieraden te bewonderen. 10 jan, 20.00 uur. Rijksmuseum van Oudheden, Leiden. www.rmo.nl

Wouter Bos

In de vierde aflevering van de maandelijkse Late Night Talkshow Goed Gedrag is Wouter Bos, minister van Financiën en vicepremier in het kabinet-Balkenende IV, te gast. In Goed Gedrag worden politiek en actualiteit met theater versmolten. Tijdens deze aflevering interviewt journalist Kustaw Bessems van Dagblad De Pers en zullen Diederik Ebbinge (o.a. De Vliegende Panters) en Qeaux Qeaux Joans de hoofdgast, Wouter Bos, verrassen. Momenteel is Bos o.a. huisvader en adviseur bij KPMG.

7 jan, 22.00 uur. De Balie, Leidseplein Amsterdam, www.debalie.nl

Leessnelheid

Hoe snel kan iemand lezen? En hoe komt het dat niet iedereen even snel kan lezen? Dit onderzoeken wetenschappers van de UVA in NEMO met de bezoekers als proefpersonen. T/m 8 jan, www.sciencelive.nl