Dijkdoorbraak dreigt in Groningse Leek - waarschuwing extreem weer Noordelijke provincies

Door het extreem hoge water dreigt in Groningen bij de plaats Leek het water over de kades te stromen. De brandweer heeft daarom 85 bewoners van vijftien boerderijen in de polder geëvacueerd. Het KNMI waarschuwt daarnaast voor extreem weer in de kustprovincies.

Aanleg nooddijk bij het Lauwersmeer op de grens van Groningen en Friesland. Beeld RTV Noord

Door het extreem hoge water dreigt in Groningen bij de plaats Leek een dijk van de polder Tolberterpetten door te breken. De brandweer evacueert vanochtend daarom 85 bewoners van vijftien boerderijen in de polder. Het KNMI waarschuwt daarnaast voor extreem weer in de Noordelijke kustprovincies.

Eerder vanochtend gold de code oranje voor alle kustprovincies, maar nu wordt alleen extreem weer in Noord-Holland, Groningen en Friesland verwacht.

In de polder staan vooral veehouderijen. De hulpdiensten proberen de bedrijven zo goed mogelijk te helpen hun vee in veiligheid te brengen. De gemeenten in het gebied. Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn, regelen opvang voor de bewoners. Het Groninger Museum wordt niet ontruimd, zo is op Twitter bekendgemaakt.

‘Waterpeil daalt nog lang niet’

In Groningen is in korte tijd veel regen gevallen. De waterschappen hebben al meerdere waterbergingsgebieden vol laten stromen, maar toch daalt de waterstand nog niet genoeg. Door een stormachtige noordwesten wind kan niet meer water naar zee worden afgevoerd.

De waterstand van de watergang Matsloot kan zo hoog worden dat die over de dijk stroomt, maar het kan ook betekenen dat de dijk doorbreekt. “Dat laatste is minder waarschijnlijk, maar zeker mogelijk”, zegt een brandweerwoordvoerder tegenover persbureau Novum. Bij het overstromen van de dijk loopt het gebied langzaam onder, maar bij een dijkdoorbraak gaat dat een stuk sneller en kunnen de lage delen van de polder tot een meter onder water komen te staan.

Het is nog niet bekend wanneer duidelijk is wat er gaat gebeuren.

“Zodra het waterpeil gaat dalen, neemt de druk en daarmee het risico af. Maar dat punt hebben we helaas nog niet bereikt.”


Grotere kaart weergeven

Bij het Lauwersmeer, op de grens van de provincies Groningen en Friesland, is een nooddijk gemaakt:

Intensieve neerslag en windstoten van boven de 100 km/uur

Zware buien, in de kustgebieden met zeer zware windstoten, trekken volgens het KNMI de komende uren van noord naar zuid over ons land. In het kustgebied zijn windstoten mogelijk van 90-110 km/uur, aan zee tot 120 km/uur. Verder landinwaarts zijn er zware windstoten van 80-100 km/uur. Verder kan ook de intensieve neerslag voor verkeershinder op de weg zorgen, waarschuwt het weerinstituut.

Er trekken momenteel zware buien over het land met zware windstoten. Beeld buienradar.nlEr trekken momenteel zware buien over het land met zware windstoten. Beeld buienradar.nl

Na het wegtrekken van de lijn met buien zijn de windstoten weer wat minder zwaar met 90-100 km/uur langs de kust en 75-90 km/uur landinwaarts. Rond het middaguur kunnen er in het noordelijk kustgebied tijdens buien opnieuw zeer zware windstoten voorkomen van 90-110 km/uur. Bovendien is er vanmiddag en vanavond tijdens buien kans op onweer en hagel.

Voor alle provincies die buiten de code oranje vallen geldt code geel. Rijkswaterstaat waarschuwt voor hoog water langs de kust tussen Den Helder, Harlingen en Delfzijl.

Lees ook ons bericht: Storm teistert Schiphol, geen treinen vanaf Utrecht naar Amsterdam