Dijkdoorbraak bij het Friese Grou

Op het eiland De Burd bij Grou is vanavond een dijk doorgebroken. Het stijgende water zou over een lengte van 200 meter het eiland opspoelen.

Dat meldt Omrop Fryslân. De bewoners van het eiland worden geadviseerd hun huizen te verlaten. Volgens 112Fryslan loopt het water nu ook het naburige Yn ’e Lijte op.

Twitter avatar 112Fryslan 112Fryslân De kade ten zuiden van Yn ‘e Lijte wordt door water overstroomd. 1/2

In het gebied is GRIP-1 afgekondigd, meldt de persvoorlichting van de politie.

Twitter avatar persvoorlichter persvoorlichters FRL @persvoorlichter onderweg naar Yne’e Lijte in #Grou. Grip 1 afgekondigd ivm evacuatie recreatieterrein.

De eilanden Grou en Yn ’e Lijte:


Grotere kaart weergeven

Inmiddels zijn de hulpdiensten en de ME gearriveerd bij Grou. Die laatste zal de omgeving vannacht bewaken en helpen bij het vervoer van het aanwezige vee naar hoger gelegen boerderijen. Het water zal rond 23.00 uur vanavond zijn hoogste punt bereiken.

Dijkdoorbraak bij Leek niet waarschijnlijk

Eerder vanavond maakte burgemeester van Groningen en voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, Peter Rehwinkel, bekend dat het gevaar van een dijkdoorbraak bij de Tolberter Pettenpolder geweken lijkt te zijn. De hoogste waterstand bij Tolbert wordt een uur na middernacht verwacht. Het water komt dan net niet over de dijk heen.

Beluister hier een reportage van BNR Radio over het stijgende water bij Leek.

Het evacuatieadvies blijft nog wel van kracht. Volgens de brandweer is niet iedereen vertrokken. Wel is het leeuwendeel van het vee naar andere plaatsen gebracht. Bij Leek staan vijftig militairen klaar om te helpen bij de problemen met het hoge water. Een compagnie uit Havelte is met vrachtwagens en boten aanwezig.

Ook in veel andere delen van Nederland zijn gebieden onder water gelopen en hebben steden en dorpen last van hoogwater door de hevige regenval en de noordwesterstorm. Om het wassende water onder controle te houden zijn op veel plekken de waterkeringen gesloten en polders onder water gezet.