Dictator Pinochet krijgt vriendelijkere titel

Was generaal Augosto Pinochet een dictator of slechts de leider van een ‘regime’? In Chili is hierover ruzie ontstaan nadat bleek dat de rechtse regering van president Piñera de titel dictator wil schrappen uit de schoolboekjes. Dit tot woede van de linkse oppositie.

De wijziging in de boeken voor basisschoolleerlingen is aangedragen door de Nationale Onderwijsraad. De pas benoemde minister van Onderwijs Harald Beyer heeft het besluit verdedigd.

„Het gaat om het gebruik van (...) een meer algemene term zoals militair regime”, zei Beyer, die toevoegde dat hij er persoonlijk „geen enkel probleem” mee heeft om te erkennen dat Pinochet leiding gaf aan een „dictatoriaal regime”.

Senator Isabel Allende, wiens vader Salvador Allende in 1973 werd omvergeworpen door de coup van Pinochet, noemde de aanpassing van de schoolboeken „onacceptabel”. De senator, een achternicht van de gelijknamige schrijfster, zei dat de hele wereld weet dat Chili 17 jaar lang een brute dictatuur was.

Ook oud-president Eduardo Frei (1994-2000) sprak schande van het plan. ,,De geschiedenis is duidelijk: het was een dictatuur. Punt uit.”

Meer dan 3.000 Chilenen zijn verdwenen of vermoord tijdens de heerschappij van Pinochet van 1973 tot 1990. (BBC, AFP)