De troostprijs was een experience

In het najaar bezocht ik beroepshalve voor het eerst, en voor het laatst, het jaarlijkse toernooi om de Amsterdam Polo Trophy in het Amsterdamse Bos. Burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen opende het toernooi. Hij noemde polo „een fantastisch schouwspel voor stoere mannen en vrouwen, met prachtige paarden en veel dynamiek”. Het Amsterdamse Bos vond hij „een geweldige groene ambiance”. Normale mensen spreken van ‘een park’.

Teams van vier ruiters speelden tegen elkaar. Ze probeerden met een ‘bamboeschacht met een kop van hardhout’ een balletje in goals van zeven meter breed te slaan. De teams hadden geen keepers. Vanwege de omvang van het speelveld – 200 bij 300 meter – was hiervan op de tribunes niets te volgen.

Het maakte de toeschouwers niet uit, ze kwamen voor elkaar. De dresscode was casual, voor de overgrote meerderheid reden om een witte broek en hoge zwarte laarzen aan te trekken. In het vip-dorp verkochten ze dekens voor 300 euro – „Ideaal als het waait” – en er waren schoenpoetsers uit India die ‘laarzen die al jaren dof zijn’ weer konden laten glimmen.

Ik werd aangesproken door een als butler verklede jongen.

Hij nam me mee naar de stand van vermogensbeheerder Velthuyse & Mulder. Er stond daar een zwarte Porsche. Als ik twee vragen goed beantwoordde was de auto van mij.

De eerste vraag was: „Maakt u zich zorgen over uw vermogen?”

– Ja.

De tweede vraag: „Wat is de stand van de AEX op 30 december?”

– Ik noemde een getal.

Gisteren werd ik gebeld door meneer Bischot van Velthuyse & Mulder, een man met een bekakte stem. Het slechte nieuws was dat ik de Porsche niet had gewonnen, dat vond hij verder niet zo relevant. Hij wilde weten hoe ik in 2011 ‘had gedraaid’, hoeveel geld ik ‘vrij’ had, of ik ‘in de financials’ zat en of ik al bezig was met het pensioen.

Het gesprek eindigde met de mededeling dat Velthuyse & Mulder speciaal voor mensen als ik, maar ook voor andere pololiefhebbers, een product had ontwikkeld waar hij verder nog niets over kon zeggen. Ik kon ‘instappen’ vanaf 15.000 euro. Aan de expertise van Velthuyse & Mulder hoefde ik niet te twijfelen. „Anders word je niet voor het derde achtereenvolgende jaar genomineerd voor De Gouden Stier.”

Ik had ook een vraag. Of iemand die Porsche had gewonnen?

Dat was niet het geval.

„Die staat hier nog gewoon in de garage te glimmen.”

De troostprijs was er wel uitgegaan. De man die de eindstand van de AEX het best had voorspeld hadden ze ‘een experience’ aangeboden. Hij mocht in de garage van Velthuyse & Mulder in de Porsche zitten.

Marcel van Roosmalen

Renske de Greef is tot 16 januari met vakantie. Marcel van Roosmalen vervangt haar dagelijks op deze pagina.

Lees de columns van alle nrc.next-columnisten terug via nrcnext.nl/columnisten

    • Marcel van Roosmalen