CDA-leden vrezen voor invloed

Deze maand wordt de nieuwe koers van het CDA bekendgemaakt.

Een deel van het partijbestuur van het CDA verzet zich tegen hervormingen in de partij. Voorzitters van de provinciale afdelingen, die de helft van het bestuur uitmaken, zijn bang dat ze minder invloed zullen hebben op de keuze van kandidaat-Kamerleden of op de koers van de partij. Dat zeiden vijf provinciaal bestuurders tegen deze krant.

De onduidelijkheid over de toekomst van het CDA werd gisteren verder vergroot door de aankondiging van Maxime Verhagen dat hij niet de nieuwe partijleider wil worden. Hij zei in weekblad Elsevier: „Ik zit met een imago dat steeds tegen het CDA wordt gebruikt.”

Deze maand is, volgens de regeringspartij zelf, beslissend voor de toekomst van het CDA. Drie commissies maken bekend wat de nieuwe koers van de partij moet zijn en hoe de partijstructuur moet veranderen. Een ingelast congres moet de hervormingen kracht bijzetten.

Wil van der Kruijs, voorzitter van CDA Brabant, over het mogelijke verlies van invloed van de traditioneel zo grote regionale CDA-macht: „Ik vrees voor een absolute verschraling. Juist de discussies in de provincies, niet gehouden aan het regeerakkoord, zijn een kracht die niet verloren moet gaan.” Jan Post, vicevoorzitter van de afdeling Gelderland, vreest voor een verlies van zeggenschap in de selectie van nieuwe kandidaat-politici: „Kun je dat vanuit Den Haag organiseren? Natuurlijk niet.” (NRC)