Bij Ajax lezen ze ook nrc.nl: plan voor vrouwen en kinderen bij duel tegen AZ

Commotie om de, later ingetrokken, rode kaart voor AZ-keeper Esteban. Bij de op 19 januari over te spelen wedstrijd tussen Ajax en AZ staan er zeker 22 mannen op het veld, maar op de tribunes kan het wel eens een feminiene bedoening worden. Foto Reuters / Louis van de Vuurst

Eind december wierpen we het idee op om de gestaakte pot Ajax-AZ op 19 januari voor alleen vrouwen en kinderen te spelen. De KNVB zag daar toen weinig in, maar in Amsterdam gingen enkele wenkbrauwen omhoog.

Wij stelden voor het idee van de Turkse voetbalbond (TFF) te adopteren bij de over twee weken over te spelen bekerwedstrijd Ajax-AZ, gestaakt nadat een hooligan het veld opkwam en AZ-keeper Esteban aanviel. In september vorig jaar was de wedstrijd Fenerbahce tegen Manisaspor gratis toegankelijk voor kinderen onder de twaalf jaar en iedereen van het vrouwelijke geslacht. Dit nadat de TFF in eerste instantie net als de KNVB lege tribunes had verordonneerd. Een ongekend succes en nu zelfs een regel van de TFF. Geen lege stadions, wel een goede sfeer met hard gezang - zij het een octaaf of zes hoger.

Ajax: vrouwen en kinderen gratis naar binnen

Ajax heeft (wellicht nadat Ajax-fansite Ajaxlife het oppikte) nu een officieel verzoek ingediend bij de KNVB om het idee te adopteren en de wedstrijd tegen AZ niet in een lege ArenA af te werken, maar de deuren te openen voor vrouwen en kinderen. AZ, tegenstander in dat bekerduel, heeft ook oren naar het plan. Volgens de Telegraaf is de Alkmaarse club bereid mee te werken.

NRC-sportredacteur Michiel Dekker belde Ajax, waar een woordvoerder liet weten dat het de bedoeling is vrouwen en kinderen voor niks binnen te laten. Michiel:

“De woordvoerder van Ajax stelt dat het plan is om vrouwen en kinderen gratis toe te laten. Het tijdstip (14.30 uur) hoeft volgens de club niet te worden gewijzigd. Bovendien zijn er meer plannen om de gedupeerde supporters te compenseren. De club stelde hen tot nu toe korting op een kaartje voor een volgende bekerwedstrijd in het vooruitzicht. Enkele supporters van Ajax hebben de KNVB aangeklaagd om hun geld terug te krijgen. In Alkmaar betaalt AZ de kaartjes terug en de supportersvereniging van AZ neemt de kosten voor de busreis van de fans voor zijn rekening.”

De dronken fan die het veld oprende tijdens het bekerduel van 21 december:

De situatie is anders, KNVB ‘niet onwelwillend’

Dan ligt de bal nu bij de KNVB. De bond liet op 29 december nog weten het initiatief van de Turkse voetbalbond wel te kennen, maar men bleef bij het standpunt dat de wedstrijd in een leeg stadion moest worden overgespeeld. Een woordvoerder laat vandaag aan ons weten dat de situatie nu anders is en de bond ‘niet onwelwillend’ naar het plan kijkt.

“Eind december hadden we te maken met enkel de strafmaat, gericht op de voortgang van het bekertoernooi. We wilden een signaal afgeven. Nu er een concreet voorstel van Ajax ligt is de situatie wezenlijk anders.”

De voetbalbond heeft laten weten “in de basis niet afwijzend” ten opzichte van het voorstel van Ajax te staan, maar wil meer weten van de Amsterdamse club.

“De KNVB heeft een verzoek van Ajax gekregen met betrekking tot het toelaten van vrouwen en kinderen bij het bekerduel Ajax – AZ op 19 januari aanstaande. De bond heeft aangegeven in de basis niet afwijzend ten opzichte van het voorstel te staan. Wel heeft de KNVB Ajax verzocht een plan van aanpak in te dienen waarin een aantal voorwaarden geconcretiseerd en afgebakend wordt. Daarna zal er pas een formele beslissing genomen worden.”

Mocht Ajax het plan zo weten te verpakken dat ook de KNVB er mee kan leven, ziet de ArenA er op 19 januari er ongeveer zo uit (maar dan met rood-witte shirtjes):

Enthousiasme genoeg:

Twitter avatar Meikebe Meike Bergwerff Als Ajax - AZ gratis wordt voor vrouwen verwacht ik wel dat AL mn Twittervrouwen meegaan. #ajaaz #clubje
Twitter avatar ajaxx020 VictorAfca Ik en @RjeroenR mogen waarschijnlijk 19 januari naar ajax - az beker #voorstel
Twitter avatar Tamaraaaxoxo Tamara Ik vind het trouwens een leuk idee: alleen vrouwen en kinderen toelaten bij ajax-az! :p
Twitter avatar frannypou Franny Pouderoyen Voorgetrokken? Beloond voor ons goede gedrag! #muahaha #ajax-az @Dimitri_VT
Twitter avatar Diana_PvdW Diana Pikkert RT @Willemienx Haha alleen vrouwen & kinderen bij ajax-az #VindIkLeuk

Mannen benadeeld?

Twitter avatar ikheetsam Sander Hier worden wij dus benadeeld door 1 mongool.. Ik vind dit op racisme lijken hoor.. http://t.co/q33ZNzRO

Natuurlijk, schreven we ook op 29 december, de die-hard mannelijke fans worden benadeeld. Maar dat worden ze zonder het plan van Ajax natuurlijk net zo goed, als er helemaal niemand naar binnen mag. Bij The Guardian legt voetbaljournalist Ally Fogg uit waarom het zo’n goed idee is van de TFF:

“De collectieve straf is al uitgedeeld – al de volwassen, mannelijke fans worden toch al uitgesloten als gevolg van de actie’s van een minderheid. Als we aannemen dat weinig tot geen vrouwelijke fans bij de verstoring betrokken waren die tot de sanctie leidde, dan lijkt dit een redelijk alternatief. Maar belangrijker nog: voetbalclubs wereldwijd zoeken al jaren naar bezoek van meer vrouwen en families en, wellicht ironisch, Fenerbahce kan zo op de lange termijn profiteren van het aantrekken van duizenden nieuwe fans.” – Ally Fogg bij The Guardian

Bij VI Radio zegt de voorzitter van Ajax’ supportersvereniging, Daniel Dekker, het zo:

“Het is een mooie gelegenheid voor jonge mensen om kennis te maken met de beste club van Nederland. Het is echter wel vervelend dat het mannelijke deel van het publiek dat zich voorbeeldig gedroeg opnieuw niet is uitgenodigd, terwijl wel voor kaartjes is betaald.” Dekker, volgens Ajaxlife

    • Peter van der Ploeg