beeldende kunst

Panorama en perspectief

De tentoonstelling Nieuwe Impuls, met werk van panoramafotograaf Aldo Hoeben, opent op 8 januari in Pand Paulus, Schiedam. Hoeben is gefascineerd door perspectief: een middel om de wereld om ons heen te vertalen naar een plat vlak. Aanvankelijk legde hij zich toe op panoramafotografie, later ging hij zich meer verdiepen in regels van perspectief en ontwikkelde zich tot expert op het gebied van perspectief in lichtkunstinstallaties. De opening wordt muzikaal omlijst door Radio Barkas, het kleinste mobiele radiostation van Nederland. Opening 8 jan, 16.00 uur. T/m 29 jan. Pand Paulus, Schiedam. www.stichtingkunstwerkt.nl

Amerikaanse fotografen

Galerie Ten Haaf Projects opent de tentoonstelling The Big Picture, met werk van vier Amerikaanse fotografen. De jongste, Mark Alor Powell (1968), woont in Mexico en fotografeert voornamelijk mensen, dieren en voorwerpen op de Mexicaanse straten, vol met zwarte humor. Zijn werk wordt gecombineerd met dat van klassieke straatfotografen Weegee en Garry Winogrand, en van Anders Goldfarb, die ooit begon als assistent van Saul Leiter.

7 jan t/m 18 febr bij Ten Haaf Projects, Amsterdam. www.tenhaafprojects.com

Gary Carsley

De Nederlands-Australische kunstenaar Gary Carsley inspireert zijn werk op het behangselschilderij; een Nederlandse achttiende-eeuwse decoratietraditie, die nu enkel nog terug te vinden is op de wanden van een aantal landgoederen en grachtenpanden. Daarnaast haakt zijn werk, dat vanaf 7 januari te zien is in de Torch Gallery, in op een in Amsterdam uitgevoerd werk van Gilbert & George, The Tuileries (1974). Dit befaamde werk van de Engelse ‘living sculptures’ bestond uit een volledig met houtskool gedecoreerde galerieruimte, ingericht als woonkamer. Carsley vertaalt dit werk naar de eenentwintigste eeuw en maakte een leefomgeving van een Chinese tuin. 7 jan t/m 8 feb, Torch Gallery Amsterdam. www.torchgallery.com

Hans Sonnenberg

De Rotterdamse galerie Delta, geleid door Hans Sonnenberg, bestaat vijftig jaar. Ter ere van dit jubileum nodigt galeriehoudster Cokkie Snoei Sonnenberg uit om een selectie te maken van kunstenaars uit zijn collectie en deze te exposeren in haar galerie. Galerie Delta opende haar deuren op 8 januari 1962, en was de eerste galerie in Rotterdam die zich uitsluitend richtte op eigentijdse kunst. Sonnenberg heeft een belangrijke rol gespeeld in de Rotterdamse kunstwereld. 8 jan t/m 29 jan. Cokkie Snoei, Rotterdam. www.cokkiesnoei.com