Partij Aung San Suu Kyi mag meedoen aan verkiezingen in Birma

Aung San Sue Kyi zwaait naar haar aanhangers voor het kantoor van haar vandaag gelegaliseerde partij NDL. Foto REUTERS / Soe Zeya Tun

Aung San Suu Kyi mag met haar partij meedoen aan de verkiezingen in Birma. De oppositieleidster heeft vandaag bekendgemaakt dat de regering de deelname van haar National League for Democracy officieel heeft goedgekeurd.

Een woordvoerder van de partij heeft gezegd dat de Nobelprijswinnares van plan is zelf de NDL te leiden in aanloop naar de verkiezingen van 1 april. Voor 31 januari moeten alle partijen hun kandidatenlijsten hebben ingeleverd.

Birma is één van de minst vrije dictaturen in de wereld, al decennia met harde hand geregeerd door legergeneraals van de junta-regering.

Partij Suu Kyi was ruim twintig jaar verboden

Volgens Azië-redacteur Floris van Straaten komt de legalisering van de NDL desondanks niet als een grote verrassing. Want eerder had Suu Kyi al een ontmoeting met de Birmese president en kwam daar positief van terug.

Een belangrijke mijlpaal was ook het bezoek van Hillary Clinton een maand geleden aan het land. Het was de eerste keer in vijftig jaar dat een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Birma bezocht.

De terugkeer van de partij van Suu Kyi in de officiële politiek van Birma komt na ruim twee decennia afwezigheid. In 1991 ontkende de regerende junta van het land de verkiezingsoverwinning van de NDL. De partij werd sindsdien altijd buiten de verkiezingen gehouden.

Suu Kyi leefde van de afgelopen 22 jaar ruim vijftien jaar onder huisarrest. Sinds één jaar is haar huisarrest opgeheven.

Legalisering NDL nieuwe stap in de ‘onomkeerbare’ veranderingen

De leiders van Birma zijn al enige tijd bezig met wat zij ‘onomkeerbare’ veranderingen noemen. De beklemmende dictatuur, die het land al zo lang in zijn greep houdt, verliest daarmee langzaamaan wat van zijn ijzeren greep. Het land laat in dat kader af en toe politieke gevangenen vrij. De toestemming voor de NDL om deel te nemen aan de verkiezingen moet ook in dat licht worden gezien.

Suu Kyi is echter nog voorzichtig in haar optimisme. Ze zegt vandaag in een artikel in de Britse krant The Telegraph:

“Ik vertrouw de president, maar ik kan nog niet de hele regering vertrouwen, om de simpele reden dat ik niet alle leden van de regering ken. Het belangrijkste is dat de president een eerlijke man is die risico’s durft te nemen als hij denkt dat die dat waard zijn.”

Slechts verkiezingen voor een klein deel van zetels in het parlement

De verkiezingen van april zullen niet de gehele politiek situatie in Birma veranderen. Het leger blijft verzekerd van een kwart van alle zetels in beide kamers van het Birmese parlement. De huidige regeringspartij, die het leger steunt, bezit momenteel tachtig procent van de overige zetels, en zal die ook behouden.

De verkiezingen draaien dus om slechts klein deel van in de in totaal 664 zetels. Zelfs als de NLD die allemaal wint, zal dat geen verandering in de machtsbalans betekenen. De legalisering van de NDL is daarmee voorlopig vooral belangrijk vanwege zijn symboliek.

Azië-redacteur Van Straaten denkt wel dat de NDL de paar zetels die de partij in april kan winnen ook wel daadwerkelijk in de wacht zal slepen:

“Vlak na de opheffing van haar huisarrest wist niemand precies hoe populair Suu Kyi nog precies was. Er was in Birma in de afgelopen twintig jaar weinig over haar bericht. Maar al snel werden overal in het land weer portretten van haar verkocht. Het moet wel gek lopen als zij niet wint.”

Dat zou betekenen dat Suu Kyi voor het eerst in haar leven zitting zou nemen in het parlement. Want Van Straaten denkt niet dat het leger de NDL een winst in april opnieuw zal ontzeggen:

“De partij van Suu Kyi kan nu immers niet zomaar een meerderheid krijgen in het parlement. Niet onmiddellijk in ieder geval. Al zou winst op termijn natuurlijk wel een opmaat kunnen zijn naar meer.”