ANWB: achter douane is niet altijd goedkoper

Voor cd’s, dvd’s en elektronica ben je in de tax free-zone van een vliegveld duurder uit, zegt de ANWB.

Een aankoop in de zone achter de douane op een vliegveld is niet altijd voordeliger dan een aankoop in een gewone Nederlandse winkelstraat. Dat meldt de ANWB na een steekproef op zeven Europese luchthavens. Alleen voor parfum en alcohol kan een reiziger op het vliegveld goedkoper uit zijn.

Sinds 1999 heeft een inwoner van de Europese Unie geen recht meer op belastingvrij winkelen. „Toch heerst er bij de Europese passagier nog het beeld dat winkelen op het vliegveld flinke prijsvoordelen oplevert”, schrijft de ANWB.

Uit de steekproef van de ANWB blijkt dat dit niet altijd klopt. De belangenorganisatie voor auto’s reisde met een ‘boodschappenlijstje’ van zestig producten via Schiphol naar Londen, Parijs, Barcelona, Rome, Praag en Wenen. Voor acht van de zestig geteste producten was de ‘taxfreeshopper’ op alle zeven vliegvelden voordeliger uit dan in Nederlandse winkels. Voor cd’s, dvd’s en elektronica is de consument doorgaans duurder uit.

Ook bleken er grote prijsverschillen te zijn tussen vliegvelden onderling. Londen Heathrow had de goedkoopste winkels terwijl Praag, Parijs en Barcelona gemiddeld hogere prijzen hanteerden. Op Schiphol bleken vooral sigaren, bepaalde stropdassen en horloges voordeliger geprijsd te zijn. (NRC)