Anders Breivik was toch toerekeningsvatbaar

Anders Breivik is toch toerekeningsvatbaar. Dat meldde gisteren het medische team van de gevangenis in de Noorse hoofdstad Oslo waar de 32-jarige man vastzit. Breivik wordt in zijn isoleercel door dit team geobserveerd. Breivik doodde in juli vorig jaar 77 mensen met een bomaanslag in Oslo en een schietpartij op het eilandje Utøya. De vier gevangenispsychiaters die Breivik onderzochten, zeggen nu dat hij zich er die dag van bewust was wat hij deed. Deze conclusie staat lijnrecht tegenover die van de onderzoekscommissie van forensische psychiaters, die Breivik in opdracht van het Openbaar Ministerie in november onderzocht. Die verklaarde hem ontoerekeningsvatbaar. De commissie bestempelde Breivik als psychotisch en paranoïde schizofreen. Ook zijn advocaat betitelde Breivik eerder als „geestelijk gestoord”. Tien advocaten van nabestaanden en slachtoffers eisen op basis van de conclusies van het gevangenisteam een nieuw onderzoek. Breivik wil daaraan volgens zijn advocaten niet meewerken. De rechtszaak tegen Breivik begint op 16 april. (AP)