Al miljoenen aan schadeclaims door storm - waterpeil stijgt, doorbraakgevaar geweken

Hoogwater in Dordrecht. Beeld: Twitter.com / @jannekekok

Verzekeraar Interpolis heeft al voor miljoenen aan schadeclaims ontvangen die het gevolg zijn van het extreem stormachtige weer. Dat meldt de verzekeraar vandaag aan het FD.

Particulieren en ondernemers stuurden deze week al 1600 schademeldingen die het gevolg zijn van de extreem harde windstoten, de heftige regenval en de hoge waterstand. Het totale bedrag van deze claims is ongeveer 1.6 miljoen euro. Daarnaast hebben zo’n honderd agrarische bedrijven een melding gestuurd die bij elkaar enkele miljoenen claimen. Oorzaken die worden opgegeven voor de schade zijn omgewaaide bomen, afgebroken takken en losgerukte dakpannen. Bij agrarische bedrijven zijn ook ruiten van kassen en verwoeste gewassen redenen voor claims.

De meldingen komen voornamelijk uit Noord-Holland, Friesland en Groningen. Daarnaast ondervinden ook particulieren en bedrijven uit het midden van het land en uit de provincies Gelderland en Brabant schade door de storm.

Storm is nog niet gaan liggen

De verwachting is dat er in de loop van de dag meer wateroverlast zal ontstaan met mogelijke schade. Vooral in de regio Rijnmond zorgt de waterstand voor problemen. Momenteel loopt het water over de kades van Dordrecht:

Een woordvoerder van Zuid-Holland Zuid heeft aan de NOS laten weten dat er voor Alblasserdam en Dordrecht geen evancuatieplannen zijn. Wel zijn de bewoners geïnformeerd over eventuele wateroverlast. Op Twitter wordt druk gespeculeerd over eventuele evacuaties, maar daar zijn nog geen officiële mededelingen over gedaan.

Het water stroomt de kade over in Dordrecht. Foto Twitter.com / @jannekekokHet water stroomt de kade over in Dordrecht. Foto Twitter.com / @jannekekok

Landelijk worden maatregelen getroffen

Op drie plaatsen in Dordrecht heeft de gemeente van Dordrecht vanmiddag pallets met zandzakken neergezet. Ze zijn vooral bedoeld voor de mensen die buitendijks wonen. Bewoners kunnen ze daar zelf weghalen. Ook komen er borden op de plaatsen waar hoogwater wordt verwacht.

Uit vrees voor wateroverlast zijn vanmiddag de kades in Hoek van Holland, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis afgesloten. In Rotterdam worden kades op het Noordereiland, het eiland midden in de Maas voor de Erasmusbrug in de gaten gehouden.

Doorbraakgevaar voor dijk in Tolbert geweken

In de Groningse gemeenten Marum, Leek en Grootegast is een begin van de middag noodverordening afgekondigd. Personen die niets in het gebied te zoeken hebben, mogen er niet in. Mensen en dieren in de polder bij het Groningse Tolbert werden eerder vanochtend al geëvacueerd vanwege een dreigende dijkdoorbraak. Het gevaar van de doorbraak lijkt nu te zijn geweken. Het water blijft nog wel stijgen, maar de situatie is onder controle, meldt een woordvoerder van de Groningse brandweer donderdagmiddag aan persbureau Novum.

De hoogste waterstand bij Tolbert wordt een uur na middernacht verwacht. Het water komt dan net niet over de dijk heen. “Al weet je het maar nooit. Het weer blijft onvoorspelbaar”, aldus de woordvoerder. Het evacuatieadvies blijft nog wel van kracht.

    • Annemarie Coevert