Ajax wil spelen zonder mannen

Misschien klinkt het supportersgezang in de Arena op 19 januari enkele octaven hoger dan anders. Want de KNVB staat „niet afwijzend” tegenover een voorstel van Ajax om vrouwen en kinderen toe te laten bij de eigenlijk besloten replay van de bekerwedstrijd tegen AZ, zegt een woordvoerder van de voetbalbond.

De KNVB wil eerst van Ajax horen hoe het de kaarten wil verdelen voordat een definitieve beslissing wordt genomen. Eind vorige maand stond de KNVB nog afwijzend tegenover het idee.

De bekerwedstrijd werd op 21 december na 38 minuten gestaakt bij een 1-0 voorsprong voor Ajax, toen een dronken supporter het veld op kwam en AZ-keeper Esteban belaagde. AZ weigerde daarna verder te spelen omdat de spelers zich niet meer veilig voelden.

De KNVB bepaalde dat het duel wordt overgespeeld zonder publiek. Maar de bond staat niet onwelwillend tegenover het idee van Ajax om wel vrouwen en kinderen als toeschouwers toe laten.

Ajax heeft zich mede laten inspireren door een voetbalregel in Turkije. Nadat fans vorig najaar in een vriendschappelijke wedstrijd van Fenerbahçe hadden verstoord, werd bepaald dat jongens boven de 12 jaar en volwassen mannen niet welkom waren bij de volgende thuiswedstrijd. De test beviel de Turkse bond zo goed dat de straf nu regel is.

Een woordvoerder van Ajax zegt dat het de bedoeling is dat vrouwen en kinderen de wedstrijd gratis kunnen bezoeken. De aanvangstijd (14.30 uur) hoeft wat de club betreft niet te worden gewijzigd.

Ajax heeft volgens de woordvoerder meer plannen de gedupeerde supporters te compenseren. De club stelde hun tot nu toe korting op een kaartje voor een volgende bekerwedstrijd in het vooruitzicht.

Enkele supporters van Ajax hebben de KNVB – als organisator van het gestaakte duel – aangeklaagd om hun geld terug te krijgen. AZ maakte gisteren bekend dat supporters het geld voor hun kaartje wel terugkrijgen van de club.