Afghaans meisje half jaar vast en gemarteld

De kwestie brengt de Afghaanse regering in verlegenheid.

De Afghaanse regering heeft een politieteam van tien man opgezet om de echtgenoot van een 15-

jarig meisje op te sporen, die haar samen met familieleden ernstig had gemarteld en tot prostitutie probeerde aan te zetten.

Sahar Gul werd vorige maand meer dood dan levend aangetroffen in een kelder in de noordoostelijke provincie Bahglan. Ze werd daar voor zover bekend al een half jaar vastgehouden. Haar kwelgeesten hadden haar onder meer nagels uitgetrokken en bossen haar. Enkele vingers waren gebroken en ze was ook met gloeiend metaal bewerkt.

De kwestie heeft de Afghaanse regering in verlegenheid gebracht doordat er de laatste tijd meer gevallen van mishandeling van vrouwen in de openbaarheid zijn gekomen.

De autoriteiten maakten tevens bekend dat Sahar Gul naar India zal worden gestuurd voor een medische behandeling. Haar schoonmoeder en schoonzus zijn gearresteerd. Ze worden ervan verdacht haar tegen haar zin tot prostitutie te hebben gedwongen. Ook zouden ze illegaal in sterke drank hebben gehandeld.

„Dit is ongelooflijk ernstig en onaanvaardbaar en alle mensen die ervoor verantwoordelijk zijn zullen worden opgepakt om een voorbeeld aan anderen te stellen”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. (AP, BBC)