Acht kandidaatkopers voor smelter Zalco

Toen de curatoren half december de failliet verklaarde aluminiumsmelter Zalco binnenstapten, troffen ze een fabriek aan die nog vol in bedrijf was. Er waren geen voorbereidingen getroffen voor een faillissement, en dat verbaasde de curatoren, zo schrijven ze in hun eerste boedelverslag aan de rechter-commissaris die het faillissement uitsprak.

Meer dan 400 ovens van de Zeeuwse fabriek zaten nog vol met vloeibaar aluminium. De fabriek zo maar stilleggen kon niet. Tegelijkertijd was het te duur om de ovens te laten draaien. De stroomrekening (à 500.000 tot 600.000 euro per dag) was te hoog om te kunnen betalen. In de eerste dagen na het faillissement verhoogden de energieleveranciers hun prijzen, waardoor de fabriek verder in de problemen kwam.

Curatoren Benne van Leeuwen uit Goes en Ernst Butterman uit Breda besloten daarom in overleg met de rechter-commissaris tot een noodstop. De fabriek werd binnen drie dagen stilgelegd. Het vloeibare aluminium in de ovens is daardoor nu gestold. De ovens zijn volgens Van Leeuwen nog te redden.

Zalco was de een na grootste elektriciteitsverbruiker van Nederland, na de Nederlandse Spoorwegen. De directe aanleiding voor het faillissement was de bankgarantie van 1,3 miljoen euro die staatsbedrijf TenneT eiste van Zalco in ruil voor een voorschot van 5 miljoen euro.

De fabriek verkeerde echter al in grote problemen. Van 2009 naar 2010 steeg het verlies van 16,5 naar 67 miljoen euro, voornamelijk doordat de prijs van aluminium sterk daalde en de prijs van energie sterk steeg. De omzet in 2010 was 280 miljoen euro. Er werkten 628 mensen.

Bij de vakbonden en onder het personeel gaan geruchten dat de Amerikaanse eigenaar Gary Klesch Zalco vol zou hebben gehangen met schulden. De curatoren onderzoeken nog „de intercompany vorderingen” tussen Zalco en de andere bedrijven van Klesch, net als „de wijze waarop verantwoordelijkheid voor het faillissement toekomt aan Basemet.” Dat is het moederbedrijf van Zalco dat in handen is van Klesch.

Curator van Leeuwen zegt dat er acht kandidaat-kopers zijn geselecteerd. Zij moeten voor 11 januari een bod doen. Daaronder zijn ook kopers die „serieus kunnen zijn ten aanzien van een gehele koop van de fabriek.”