31 doden na gevecht in Mexicaanse gevangenis

Bij een gevecht in een gevangenis in de Mexicaanse kuststad Altamira zijn vandaag 31 gevangenen omgekomen, dertien raakten er gewond volgens de plaatselijke autoriteiten.

Gewapend met geïmproviseerde messen, knuppels en stenen bestormde een groep gevangen een deel van de gevangenis waar deze niet meer mocht komen en viel de gevangen daar aan. Volgens persbureau AP ging het om een gevecht tussen leden van de rivaliserende Golf- en Zetas-kartels. Wat de directe aanleiding is voor het gevecht is niet duidelijk. De meeste doden zijn gevallen door messteken. Het bloedbad is beëindigd door militairen en mariniers.

De gevangenis is officieel bestemd voor 2000 gevangenen, maar momenteel zitten er ongeveer 3000 criminelen vast. De deelstaat Tamaupilas, een beruchte regio dat bekend staat om een drugskartel, is al langer het toneel van een bloedige strijd tussen de twee kartels.

In oktober maakten gevechten in een andere gevangenis in de staat Tamaulipas twintig dodelijke slachtoffers. In de gevaarlijkste stad van Mexico, Ciudad Juarez, zijn in juli zeventien gevangenen vermoord.

    • Annemarie Coevert