2500 schoonmakers voeren actie in Amsterdam

Troep op het Centraal Station van Amsterdam nu er niet wordt schoongemaakt. Beeld: twitter.com/wolthuizen

Duizenden schoonmakers hebben vanmiddag in Amsterdam een ‘Mars van Respect’ gelopen om actie te voeren voor hun beroep, meldt FNV Bondgenoten.

Volgens Khadija Tahiri, schoonmaker in een ziekenhuis en de gekozen president van de Vakbond van Schoonmakers vragen de schoonmakers ‘doodnormale dingen’:

“Wij vragen geen jackpot, maar doodnormale dingen. Zoals genoeg tijd om ons werk te kunnen doen en ziekenhuizen, treinen en kantoren schoon te maken. Of doorbetaling als we ziek zijn. En een respectvolle behandeling. Voor de meeste mensen in Nederland de normaalste zaak van de wereld.”

Ook wil de bond dat nieuwe werknemers een opleiding krijgen, zoals volgens FNV is afgesproken. Volgens de werkgevers betekent het eisenpakket van de werknemers een stijging van de loonkosten met twaalf procent. Zij willen niet verder gaan dan drie procent.

Actie vanwege stuklopen cao-onderhandelingen

Aanleiding voor de actie was het aflopen van het cao-ultimatum dat de schoonmakers afgelopen weekend hadden gesteld. Er werd toen geen akkoord bereikt. Op verschillende stations is sinds afgelopen weekend niet meer schoongemaakt. Ook in tientallen kantoren, scholen en overheidsgebouwen hebben schoonmakers het werk stilgelegd. Volgens persbureau Novum hebben ruim 2500 werknemers in de branche meegedaan aan de mars.

De schoonmakers liepen in Amsterdam van het Mercure Hotel aan de Joan Muyskenweg naar het treinstation Amsterdam Amstel, waar het hoofdkantoor van Philips naast staat. Dat was het einddoel van de mars, waar ze de ingang onder spoten met schuim.

Persbureau Novum meldt dat de schoonmakers aanstaande vrijdag voor een korte periode weer aan het werk gaan. Hiermee willen ze de werkgevers de tijd geven om te reageren op de acties van afgelopen week, zo zegt Ron Meyer, bestuurder bij FNV Bondgenoten.

In 2010 werd er ook al langdurig gestaakt voor een betere cao.

    • Judith Laanen