Zadelhoff: 10 miljard afboeken op kantoren

Vastgoedbeleggers moeten mogelijk nog 10 miljard afwaarderen op leegstaande kantoren in Nederland om de sector gezond te maken. Dit stelt de adviesgroep DTZ Zadelhoff in een gisteren uitgebracht rapport over de Nederlandse kantorenmarkt.

Volgens de makelaar kampt de kantorenmarkt met een structureel overaanbod bij afnemende vraag, waardoor inmiddels 7,6 miljoen vierkante meter van het totale kantooroppervlak van 48 miljoen vierkante meter leegstaat.

Zadelhoff komt met zijn taxatie nog iets hoger uit dan de waarschuwingen van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten. Bestuursvoorzitter Ronald Gerritse zei onlangs in deze krant een verlies van 7 miljard te verwachten. Volgens hem zijn de risico’s in de kantorensector in de jaren negentig „stelselmatig onderschat”. Gerritse: „Iedereen die dacht hierop te gaan cashen, zal nu zijn verlies moeten nemen: ontwikkelaars, beleggers, banken en ook gemeenten.”

Buitenlandse beleggers hebben volgens Zadelhoff minder interesse in de Nederlandse vastgoedmarkt. Ook Nederlandse pensioenfondsen kijken vaker over de grens voor hun beleggingen, stelt DTZ Zadelhoff.

Volgens de makelaar zouden beleggers sneller moeten investeren in renovatie. Een kantoor zou, om aantrekkelijk te blijven, na tien jaar van binnen geheel moeten worden gemoderniseerd, en na twintig jaar volledig van binnen en van buiten.

Van de leegstaande kantoorruimte is volgens het rapport circa twee miljoen vierkante meter (28 procent) „kansarm”: veelal kantoren uit de jaren 1980-2000 die drie jaar of langer leegstaan. Zij zijn soms nauwelijks meer waard dan de grond, stelt het rapport. Sloop lijkt de enige optie.

Als voorbeelden van „kansarme leegstaande kantoren” worden het Paasheuvelweggebied in Amsterdam-Zuidoost, Rivium in Capelle aan de IJssel, Oosterenk in Zwolle en locaties in Nieuwegein en Leidschendam-Voorburg genoemd.