Wulff naar beneden met de lift van Bild

Het echtpaar Wulff was voor het boulevardblad Bild vooral vermaak. Totdat de krant een artikel publiceerde over een dubieuze lening. Met Bild raak je nooit bevriend.

Als weinig anderen hebben de Duitse president Christian Wulff en zijn jonge echtgenote Bettina zich door de boulevardkrant Bild laten ophemelen. Nu heeft het populaire blad de bijl gezet aan Wulffs haast niet meer te vermijden ondergang. Het staatshoofd ervaart een harde les: „Wie met Bild in de lift naar boven gaat, gaat ook met Bild weer naar beneden”, zei ooit uitgever Mathias Döpfner, directeur van Springer Verlag, de uitgever van Bild.

Het is een opmerkelijke verhouding die Wulff en Bild jarenlang hebben gekoesterd. Voor de krant zijn de president en diens vrouw behalve gewoon nieuws ook en vooral entertainment. Nog in zijn tijd als minister-president van de deelstaat Nedersaksen liet Wulff zich vaak portretteren in het ‘volksdagblad’ met zijn oplage van rond de twee miljoen exemplaren. Met nieuws van het soort dat niet erg serieus is, maar wel graag gelezen wordt.

Bild onthulde vorige maand dat Wulff van de vrouw van een bevriende ondernemer een lening heeft gekregen van 500.000 euro, tegen een gunstige rente, om er een woning voor te kopen. Dit gebeurde toen Wulff premier was. Sinds juni 2010 is hij president van Duitsland. Om te voorkomen dat Bild de kredietaffaire zou publiceren, belde het staatshoofd de hoofdredacteur en de uitgever van Bild op en dreigde hen met een rechtszaak en een „definitieve breuk”.

Voor rechtszaken is Bild niet bang, maar een definitieve breuk met de president zou vervelend zijn. Na publicatie van het voor Wulff uiterst pijnlijke artikel hield Bild zich opvallend lang rustig. Het leek wel of de krant geschrokken was van zijn eigen berichtgeving. Maar intussen hadden andere Duitse media de affaire opgepakt. De nieuwslawine was niet meer te stoppen. En uiteindelijk maakte ook Bild er weer deel van uit.

Tot 13 december 2011, de dag van de gewraakte Bild-publicatie, zijn Wulff en zijn tweede vrouw Bettina door het boulevardblad vooral beschreven als het ideale echtpaar van Duitsland. De lezers konden eerst genieten van het feit dat Wulff van z’n eerste vrouw scheidde en een veel jongere vriendin kreeg (‘Eindelijk kunnen ze hun geluk tonen’), van hun Traumhochzeit (droomhuwelijk), van Bettina’s zwangerschap (‘Het wordt een jongen!’), van Bettina’s schoudertatoeage (‘Bella Bettina’) en van de vakanties van het gezinnetje-Wulff (‘Zo normaal gaat papa president op vakantie’).

Nog tijdens een recente reis van het Duitse presidentiële paar naar het Midden-Oosten, begin december, werden Wulff en zijn vrouw door Bild afgebeeld op een foto waarboven stond: Expedition Romantik. Voor Duitsland, dat geen koningshuis heeft, waren Christian en Bettina Wulff in de ogen van de Bild-redactie dankbare vervangers van de royals die de oplage van de Britse boulevardpers steeds weer zo’n impuls kunnen geven.

Maar hoezeer Bild ook een blad is van vermaak en blote borsten, en om die reden door veel Duitse media wordt geminacht, het is ook een krant die voor het vrije woord staat en dagelijks naast veel humbug ten minste één serieuze pagina heeft: de twee. Hier staan niet zelden grote primeurs. Op deze pagina – en niet op de schreeuwerige voorpagina – werd het nieuws over Wulff gebracht. Alsof Bild wilde zeggen: wat hier staat, is waar.

Zelfs in een tijd van tanende krantenmacht kan Bild Zeitung nog steeds mensen maken en breken. Een Bild-kenner zegt dat Wulff vergeten schijnt te zijn dat je met de krant nooit bevriend raakt; dat hooguit sprake is van het dienen van gemeenschappelijke belangen. Wulff dacht dat hij met een telefoontje z’n vrienden bij de redactie wel tot inkeer kon brengen. Maar nieuws bleek nieuws – ook voor Bild.

    • Joost van der Vaart