Wie is toch die man die Mitt Romney bijna versloeg in Iowa?

Rick Santorum. Foto AP / Eric Gay

Acht stemmen. Dat is het minieme verschil tussen Mitt Romney, die vannacht in Iowa de voorverkiezingen won, en zijn tegenstander Rick Santorum. Lang bleef Santorum op de achtergrond, maar nu niet meer. Maar wat weten we eigenlijk van Rick Santorum?

Rick Santorum is de verrassing van de Iowa caucus. Zo’m verrassing zelfs, dat sommigen eerst dachten dat hij een drankje was:

Twitter avatar emmalouisenicol Emma Nicol Santorum is a person? I thought it was a Japanese whisky.

Er schuilt natuurlijk meer achter de voormalig senator uit Pennsylvania. Hij groeide op in Virginia, waarna hij aan de Pennsylvania State University politicologie studeerde. Daarna haalde hij zijn Masters of Business Administration aan de University of Pittsburgh. Santorum is getrouwd en heeft zeven kinderen. In 1994 werd hij senator.

Santorums kernwaarden: sociaal conservatief, anti-abortus, anti-homohuwelijk

Santorums slogan voor de verkiezingen luidt: ‘The courage to fight for America’, de moed om voor Amerika te vechten. In januari 2010 maakte hij bekend dat hij zich kandidaat zou stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens hem hebben de conservatieven een kandidaat nodig die niet alleen hun ideeën vertegenwoordigd, maar die ook vorm kan geven aan een conservatieve visie voor de toekomst van Amerika:

“I’m convinced that conservatives need a candidate who will not only stand up for our views, but who can articulate a conservative vision for our country’s future,” Santorum also writes. “And right now, I just don’t see anyone stepping up to the plate.” (…) “I have no great burning desire to be president, but I have a burning desire to have a different president of the United States.”

Omstreden standpunten en uitspraken

Zijn standpunten tegen abortus en het homohuwelijk zijn omstreden. In september vorig jaar kwam Santorum in opspraak omdat hij aan Google gevraagd zou hebben de zoekresultaten aan te passen. Als je zijn achternaam opzoekt, krijg je als eerste zoekresultaat een verontrustende en volgens Santorum onjuiste definitie van zijn achternaam. Ook zei hij eens tegen een lesbische vrouw dat het adopteren van een kind niet een recht was, maar een voorrecht:

“A lesbian woman came up to me and said, ‘why are you denying me my right?’ I said, ‘well, because it’s not a right.’ It’s a privilege that society recognizes because society sees intrinsic value to that relationship over any other relationship.”

Zo deed hij onlangs ook een controversiële uitspraak over Obama, waarin hij zei dat Obama pro-leven moest zijn vanwege zijn huidskleur:

“The question is … is that human life a person under the constitution? And Barack Obama says no. Well if that human life is not a person then … I find it almost remarkable for a black man to say ‘now we are going to decide who are people and who are not people.”

In zijn campagnefilmpjes toont hij zich een liefhebbende vader met sterke principes:

Santorum heeft zijn strepen als senator in Pennsylvania (2005 - 2007) verdiend met het schrijven van wetten voor de hervorming van de bijstand om mensen weer aan het werk te krijgen. Hij schreef ook een wet tegen abortus. Vanwege dat anti-abortusstandpunt prijst Sarah Palin hem voor ‘het beschermen van de heiligheid van het leven’:

Volgens NRC-correspondent Guus Valk moet Santorum nog wel zijn best gaan doen om Romney echt te verslaan:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Santorum is op lange termijn eigenlijk niet tegen Romney opgewassen. Voerde wel fanatiek campagne in Iowa en bezocht alle counties
    • Judith Laanen