‘Waarnemers Arabische Liga misleid door Syrische regime’

In Damascus gingen aanhangers van Bashar al-Assad vanmiddag de straat op om steun te betuigen aan hun president. Foto AP / Muzaffar Salman

Het Syrische regime laat de waarnemers van de Arabische Liga alleen gebieden zien waar de bevolking regeringsgetrouw is. Die beschuldiging hebben Syrische activisten vandaag geuit. In heel Syrië zouden vandaag weer twaalf mensen zijn omgekomen.

Straatnaamborden zouden worden verwisseld om de waarnemers te verwarren en militaire voertuigen zouden blauw worden geschilderd om ze op politieauto’s te laten lijken. Deze laatste manier stelt de regering in staat zich te verschuilen achter de bewering dat zij het leger uit drukbevolkte wijken heeft teruggetrokken en daarmee handelt in de geest van het vredesplan van de Liga.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse zaken ontkende de aantijgingen van de activisten en zei dat de regering zich niet bemoeit met de waarnemers. Het regime biedt alleen “bescherming en begeleiding”, aldus woordvoerder Jihad Makdissi tegen persbureau AP.

‘Verenigde Staten proberen Arabische Liga te beïnvloeden

Regeringswoordvoerder Makdissi beschuldigde de VS vandaag van pogingen om de waarnemers van de Arabische Liga te negatief te beïnvloeden. Amerika zou proberen geweld uit te lokken, aldus Makdissi in een verklaring. Hij sprak naar aanleiding van een ontmoeting van een Amerikaanse functionaris met leden van het waarnemersteam van “grove inmenging” in het werk van de Arabische Liga en “een onrechtvaardige poging” de Syrische kwestie “te internationaliseren”.

De Arabische Liga zelf zei gisteravond te overwegen de waarnemers uit Syrië terug te trekken vanwege het aanhoudende geweld van regeringstroepen tegen de Syrische bevolking. Sinds de aankomst van de waarnemers vorige week zijn volgens mensenrechtenorganisaties al zeker honderd mensen gedood.

    • Pim van den Dool