Vonnis 18 jaar na racistische moord

In een moordzaak die ernstige tekortkomingen bij de Londense politie blootlegde, en jarenlang zorgde voor grote morele verontwaardiging onder de Britten, zijn vanochtend twee mannen veroordeeld tot 15 en 14 jaar celstraf. De rechter heeft rekening gehouden met hun minderjarigheid op het moment van de moord.

Gary Dobson (36) en David Norris (35) werden gisteren door een jury schuldig bevonden aan de moord op de zwarte tiener Stephen Lawrence in 1993. Niet eerder werd er iemand wordt veroordeeld voor de moord.

De 18-jarige Lawrence stond samen met een vriend bij een bushalte te wachten toen zij door vijf blanke jongens werden aangevallen met een mes. Hoewel vrij snel na de moord bekend was wie de daders waren, duurde het twee weken voor er arrestaties werden verricht. De politie kreeg het bewijs echter niet rond.

Dat bleek, zoals de familie van Lawrence vermoedde, het gevolg te zijn van vooroordelen binnen het overwegend blanke Londense politiekorps. Een rechter velde in 1999 het vernietigende oordeel dat „institutioneel racisme” had geleid tot incompetentie en corruptie. Het korps werd gereorganiseerd, en openlijke discriminatie bestraft. Inmiddels is 10 procent van de agenten van niet-blanke afkomst.

„Als de politie haar werk had gedaan, had ik de afgelopen achttien jaar kunnen rouwen om mijn zoon in plaats van te moeten strijden om zijn moordenaars voor de rechter te krijgen”, zei Doreen Lawrence gisteren. De aandacht voor de zaak was in eerste instantie miniem, ook in de pers. Daar kwam verandering in nadat Nelson Mandela de familie ontmoette, en zeker nadat in 1997 de Daily Mail de vijf verdachten op de voorpagina zette met de kop ‘Moordenaars’ erboven.

Dobson werd in 1996 vrijgesproken in een civiele zaak die was aangespannen door de familie Lawrence. De zaak kon worden heropend nadat het principe dat iemand niet twee keer voor hetzelfde kan worden berecht (double jeopardy) in 2005 werd afgeschaft. Tegen de drie andere verdachten loopt het onderzoek nog.