Verhoeven tweede, Fransman in coma

Na een teleurstellende tweede etappe is Frans Verhoeven gisteren als tweede geëindigd in de derde etappe van de Dakar Rally. De Nederlandse motorcoureur finishte in de derde etappe, van San Rafael naar San Juan in Argentinië, achter de Franse ritwinnaar Cyril Després.

Verhoeven had een dag eerder veel tijd verloren, doordat zijn monteur onderdelen van zijn motor niet goed had aangedraaid. De coureur noemde de monteur „een prutser”. Gisteren twitterde Verhoeven: „Dankzij die monteur van gisteren kon ik vandaag tot deze prestatie komen. Alles vast? Dan gaan wij los!”

De Franse motorrijder Sebastien Coué is maandag in coma geraakt, zo werd gisteren bekend. Hij was bewusteloos gevonden in de Argentijnse zandduinen. De verongelukte coureur werd naar een ziekenhuis vervoerd, waar de artsen constateerden dat hij een lichaamstemperatuur van veertig graden Celsius had.

Bij de autocoureurs won de Spanjaard Joan Roma de derde etappe. Hij legde de 208 kilometer in 2 uur, 26 minuten en 51 seconden af. Roma finishte 1.09 minuut voor de Pool Krzysztof Holowczyc, de leider in het algemeen klassement, en 1.29 minuut voor de winnaar van vorig jaar, Nasser al-Attiyah uit Qatar.

Vrachtwagencoureur Gerard de Rooy raakte gisteren zijn leidende positie kwijt. De Rooy kwam in zijn Iveco na iets minder dan drie uur over de streep en had daarmee 8.57 minuten achterstand op de Italiaanse ritwinnaar Miki Biasion.

De Dakar rally wordt dit jaar voor de vierde achtereenvolgende keer in Zuid-Amerika verreden. Voorheen werd de race in Europa en Afrika gehouden. Nadat de editie van 2008 werd afgelast wegens terrorismedreiging in de Sahara, verplaatsten de organisatoren de rally naar Zuid- Amerika. Dit jaar was de start in Argentinië en is de finish in de Peruaanse hoofdstad Lima op 15 januari. (AP, Novum)