Vakbonden willen met nationale staking Nigeria platleggen

Onrust tijdens een protest tijdens de verhoogde benzineprijzen gisteren in de grootste stad van Nigeria, Lagos. Foto AP / Sunday Alamba

De belangrijkste Nigeriaanse vakbonden hebben vanmiddag opgeroepen tot een nationale staking die het hele land lam moet leggen. De bonden doen de oproep uit protest tegen het schrappen van de brandstofsubsidie door de regering.

De vakbonden willen komende maandag met hun acties beginnen en roepen werknemers in belangrijke sectoren als de olie-industrie, de luchtvaart en de scheepvaart op het werk neer te leggen. Ook kondigden ze aan dat benzinestations, banken en markten gesloten zullen zijn. De bonden roepen naast het houden van de nationale staking ook op tot massademonstraties in het hele land. Ze eisen dat de subsidie op brandstof per direct weer wordt ingevoerd.

De Nigeriaanse regering schafte maandag onaangekondigd de brandstofsubsidie af, waardoor de benzineprijzen vrijwel in het land in één klap verdubbelden. Volgens de regering moet deze nieuwe maatregel zes miljard euro opleveren om onder meer de infrastructuur te verbeteren.

Honderden demonstranten zorgen voor onrust in noorden Nigeria

In Kano, de grootste stad in het noorden van Nigeria, demonstreerden vanmiddag al honderden mensen tegen de verhoogde benzineprijzen. De betoging verliep onrustig, waardoor vier benzinestations tijdelijk hun deuren moesten sluiten. Verder kon een groep agenten voorkomen dat de redactie van een lokale krant door de boze betogers werd bestormd.

Afgelopen zaterdag kondigde president Jonathan Goodluck al in vier Nigeriaanse deelstaten de noodtoestand af. Aanleiding daarvoor waren de bloederige aanslagen op Eerste Kerstdag die aan zeker 42 mensen het leven hebben gekost. De aanslagen werden opgeëist door de islamitische terreurgroep Boko Haram, die streeft naar de invoering van de sharia in heel Nigeria.