uitgelicht

Films

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Alfonso Curón, 2004, Engeland). Derde film naar de boeken van J.K. Rowling is anders van toon dan de twee eerdere Potterfilms, die werden geregisseerd door de Amerikaanse kinderfilmspecialist Chris Columbus. Regisseur Cuaróns Potter is iets donkerder, iets vreemder én iets menselijker, al is het natuurlijk maar iets. SBS6, 20.30-23.15u.

Brokeback Mountain (Ang Lee, 2005, VS). Moderne klassieker vertoont op het eerste gezicht de vertrouwde trekken van een western, maar blijkt al snel te gaan over twee jonge schaapherders die elkaar liefhebben hoewel ze naar eigen zeggen ‘geen flikkers’ zijn. De film van alleskunner Ang Lee won de belangrijkste prijs op het filmfestival van Venetië, een pak Golden Globes en drie Oscars: voor beste regie, beste scenario en beste muziek. Net5, 20.30-23.10u.

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Andrew Dominik, 2007, VS/Canada). Nieuw-Zeelandse regisseur breekt met het conventionele natuurschoon van het westerngenre. Bijzonder is dat de film zich voor een belangrijk deel binnenskamers afspeelt, in de laat-19de-eeuwse variant van het keurige, houten rijtjeshuis in Missouri. De legendarische outlaw Jesse James (Brad Pitt) trekt zich in zo’n huis terug. Hij probeert een onopvallend bestaan op te bouwen. Pitt speelt James afgeleefd, zijn einde min of meer passief afwachtend. Canvas, 20.40- 23.10u.

Sophie Scholl - Die letzten Tage. (Marc Rothermund, 2005, Duitsland). Het is 1943 en in München zijn Hans en Sophie Scholl van de studentenverzetsgroep Die weiße Rose opgepakt. Een ijzingwekkend steekspel met argumenten begint, tussen Sophie (Julia Jentsch) en haar ondervrager, Gestapo-officier Robert Mohr (Gerald Alexander Held). Arte, 21.35-23.05u.

Informatief

Evenblij het nieuwe jaar in. Reportages en gesprekken door Frank Evenblij (‘Jackhals Frank’), vanuit zijn stamkroeg in Amsterdam. Hij praat met cabaretier Jan Jaap van der Wal over diens plannen voor 2012. Ook te gast is Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66). Ned.3, 19.30-20.25u.

King George & Queen Mary: The royals who rescued the monarchy. Slot van tweedelige documentaire over George V en Mary, grootouders van de huidige Britse koningin Elizabeth II, behandelt Mary. Ze gehoorzaamde haar man in alles, maar stond wel bekend als een intelligente vrouw ‘achter de schermen’. Na Georges dood in 1936 trad ze op als een stabiele factor toen troonopvolger Edward VIII van plan bleek de ‘gewone’ en gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson te trouwen. Mary keurde het huwelijk af; Edward deed op advies van de premier afstand van de troon ten gunste van zijn jongere broer (George VI). In 1953 stierf Mary, enkele weken voor de kroning van Elizabeth. BBC 2, 22.00-23.00u.

Import: Cat Dancers. Het danskoppel Ron en Joy Holiday wordt als balletkoppel bekend met optredens in de Radio City Music Hall. Op een ranch in Florida beginnen ze aan een tweede carrière: met de jongere Chuck Lizza combineren ze een dansshow met optreden met tijgers, een van de eerste tijgeracts ter wereld. Deze Amerikaanse documentaire uit 2007 bevat homevideo-opnames en oude tv-interviews met Ron, Joy en Chuck over het werken met de dieren en hun driehoeksverhouding. De show eindigt tragisch, als zowel Chuck als Joy wordt gedood door een tijger. Ned.2, 23.25-00.20u.

Stasi auf dem Schuhof. Documentaire over drie Oost-Duitsers die als kind werden gerekruteerd door de Stasi. De geheime dienst van de voormalige DDR vroeg duizenden kinderen om informatie door te spelen over hun vrienden en ouders. Ze werden geronseld op schoolpleinen, kerken of verenigingen. De drie kijken terug op hun – getraumatiseerde – jeugd. ARD, 23.55-00.40u.

Amusement

Marc-Marie Punt. Registratie van het vierde soloprogramma van Marc-Marie Huijbregts. Gebleven zijn de persoonlijke verhalen en zijn vermogen zijn publiek luidkeels te laten lachen om leed waarom eigenlijk helemaal niet mag worden gelachen, meldde recensent Henk van Gelder eerder in NRC Handelsblad. In deze voorstelling zette Marc-Marie Huijbregts een punt achter zijn zoektocht naar de vraag „wie ben ik eigelijk?” Ned.1, 21.25-23.00u.

Public enemies. Driedelige dramaserie, Aflevering 2. Eddie Mottram beweert dat hij de moord waar hij tien jaar voor in de gevangenis heeft gezeten nooit heeft gepleegd. Zijn reclasseringsbeambte Paula wil hier niets van horen. BBC 1, 22.00-23.00u.