‘Telefoontje naar Bild was een fout’ - maar Duitse president treedt niet af

De Duitse president Wulff heeft in een interview met de Duitse televisiezenders ARD en ZDF gezegd dat hij niet van plan is af te treden. Wel gaf hij toe dat het boze telefoontje dat hij pleegde naar een redacteur van boulevardkrant Bild een “serieuze fout” was.

Bondspresident Christian Wulff tijdens het ZDF/ARD interview dat vanavond zal worden uitgezonden. AP Photo / Bundesregierung, Jesco Denzel

De Duitse president Wulff heeft in een interview, dat de Duitse televisiezenders ARD en ZDF vanavond uitzenden, gezegd dat hij niet van plan is af te treden. Wel gaf hij toe dat het boze telefoontje dat hij pleegde naar een redacteur van boulevardkrant Bild een “serieuze fout” was.

Wulff kwam eind vorig jaar in opspraak, omdat hij een omstreden lening van een half miljoen euro had geaccepteerd van een bevriende zakenman. Hij verergerde de zaak nog eens door boulevardblad Bild op te bellen met de eis het artikel over de lening niet te publiceren.

Gisteren bleek bovendien dat Wulff de krant Welt am Sonntag eveneens onder druk heeft gezet een interview met zijn halfzus (die hij al 13 jaar niet meer spreekt) niet te publiceren.

Door de schandalen raakte Wulff de laatste weken onder het Duitse volk en bij Duitse politici veel vertrouwen kwijt. Het leek zelfs de vraag of hij de affaire als president wel zou kunnen overleven.

Wulff beseft dat hij het uitvoeren van zijn ambt lastiger heeft gemaakt

Toch blijft de man van het CDU, dezelfde partij als bondskanselier Angela Merkel, volgens eigen zeggen op zijn post. Op de vraag of hij overweegt af te treden, antwoordt hij vanavond in het interview met ZDF en ARD:

“Nee. Ik heb de verantwoordelijkheid [voor het presidentschap] voor vijf jaar op mij genomen, ik wil die ook voor vijf jaar dragen en daarna de balans opmaken of ik een goede of een slechte president was.”

Wel begrijpt Wulff dat hij het uitvoeren van zijn taak met zijn telefoontjes niet makkelijker heeft gemaakt:

“Het ambt is moeilijker geworden en door mijn handelen en ik heb dat ambt met mijn handelen zeker niet gediend.”

De functie van president is in Duitsland overigens grotendeels ceremonieel.

    • Niels Posthumus