Tandarts 10 procent duurder

Dat berekende zorgverzekeraar VGZ. Maar de beroepsorganisatie van tandartsen spreekt dat tegen.

Een bezoek aan de tandarts is duurder geworden nu tandartsen zelf mogen bepalen wat ze voor een vulling of kroon rekenen. Dat blijkt uit een analyse van zorgverzekeraar VGZ. Sommige tandartsen hebben hun tarieven met 30 procent opgeschroefd. Volgens de vergelijking van de nieuwe tarievenlijsten van tweehonderd praktijken is de gemiddelde prijsstijging 10 procent.

Maar de beroepsorganisatie van tandartsen (NMT) zegt dat de analyse van het VGZ onjuist is en verwacht dat de meeste tandartsen slechts een inflatiecorrectie zullen toepassen. Ook denkt de NMT dat er veel variatie in de prijzen is. Voorzitter Rob Barnasconi: „De tarieven in 2012 zijn anders opgebouwd dan in 2011.” In het tarief voor een vulling zijn dit jaar ook de verdoving, het rubberlapje, het onderlaagje en het polijsten opgenomen, terwijl dit in 2011 aparte kostenposten waren. Alle behandelingen, zegt hij, hebben all-inprijzen gekregen. Hoe de tarieven uitpakken, is volgens Barnasconi nog niet te meten. „Dit kan pas na ongeveer een half jaar, als er voldoende mensen naar de tandarts zijn geweest en verschillende behandelingen regelmatig in rekening zijn gebracht.”

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt de tandartskosten in de gaten en heeft een nulmeting gehouden. Rond de zomer wordt opnieuw gemeten om te kijken of de tandartskosten zijn gestegen.

Het experiment met de vrije prijzen moet duidelijk maken wat de gevolgen van de marktwerking zijn voor de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandartszorg. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) heeft gewaarschuwd dat ze het experiment stopzet als de tandartsen hun tarieven te fors verhogen. (Novum)