Talibaan openen een kantoor in Qatar

De Afghaanse Talibaan hebben in principe overeenstemming bereikt over de opening van een politiek kantoor in de Golfstaat Qatar. Zo’n kantoor zou vredesonderhandelingen van de radicale moslimstrijders met de Afghaanse regering en haar bondgenoten, waaronder de Verenigde Staten, vergemakkelijken.

In een boodschap per email aan de media in Kabul kondigden de Talibaan hun stap gisteren aan. Ze knoopten er direct een verzoek aan vast om gevangenen die vastzitten op de Amerikaanse basis Guantánamo vrij te laten. Het is nog niet duidelijk wanneer het kantoor opengaat.

Met name de Amerikanen en de Duitsers dringen al geruime tijd aan op zo'n stap aan. Een woordvoerder van het Witte Huis verwelkomde de aankondiging dan ook en zei dat de VS bereid zijn deel te nemen aan vredesoverleg mits de Talibaan het gebruik van geweld afzweren.

Vorige maand sprak ook president Hamid Karzai zijn steun ervoor uit. Het buurland Pakistan, dat vreest dat het hierdoor minder greep krijgt op de toestand in Afghanistan, is er echter op tegen.

In het verleden hebben de Talibaan steeds vredesoverleg geweigerd voor de buitenlandse troepen Afghanistan hebben verlaten. Desondanks zijn er in het buitenland, onder meer in Duitsland, wel sporadische contacten geweest met Westerse afgevaardigden. In hun verklaring van gisteren ontkenden de Talibaan overigens dat er al vredesonderhandelingen zijn gestart. (Reuters, AP, BBC)