Suiker en vet in eten vergelijken via mobiel

Wie wil kiezen voor een product dat minder suiker of onverzadigd vet bevat, moet de kleine lettertjes op de verpakkingen lezen. Maar iPhone-bezitters kunnen een applicatie downloaden die voedingsproducten in de supermarkt vergelijkt op criteria als vetgehalte, vitamines en toegevoegde vezels. De ‘Boodschapp’ is gemaakt door digitaleproductenontwikkelaar Lab1111 en heeft een database van 3.600 producten van Albert Heijn, Jumbo en C1000.

Klanten kunnen met hun telefoon de streepjescode scannen van bijvoorbeeld een pak hagelslag. Op het scherm zien ze een vergelijking met andere hagelslag in die supermarkt. Per categorie geeft de app aan hoe het product scoort: groen (beter dan gemiddeld), oranje (gemiddeld), of rood ( minder dan gemiddeld). De applicatie vertelt niet wat de beste keuze is. De klant kan zelf afwegen of hij de iets goedkopere variant neemt, of die waar minder calorieën in zitten.

Het Voedingscentrum „juicht toe” dat er innovaties op de markt komen die een gezonde keus voor de consument vergemakkelijken. Voedingsmiddelenbedrijf Unilever is minder enthousiast. Het bedrijf vermeldt op producten vrijwillig de dagelijks aanbevolen hoeveelheden van ingrediënten. „Dit stelt de consument in staat een gebalanceerd dieet te kiezen omdat het de nadruk legt op wat men dagelijks eet, in plaats van een product in een hokje stoppen.”

De app is later in het jaar ook beschikbaar voor Android-telefoons.