Steeds meer wateroverlast noorden, stormachtige nacht op komst

In de noordelijke en westelijke provincies zorgt de hevige en aanhoudende regenval voor toenemende wateroverlast. Het waterpeil in sloten en kanalen blijft intussen stijgen. De Maeslantkering gaat mogelijk dicht.

Op veel plaatsen in de provincies Groningen en Friesland worden kades opgehoogd om polders droog te houden, meldt de NOS vanavond. Via gemalen wordt overtollig water afgevoerd naar onder anderen het IJsselmeer. Verder mag in de gehele provincie Groningen vanaf vanavond niet meer gevaren worden.

Maeslantkering mogelijk dicht wegens hoge waterstand

De Maeslantkering bij Hoek van Holland gaat ook mogelijk vanavond of vannacht nog dicht vanwege het hoge water. De stormvloedkering op de grens van Het Scheur en de Nieuwe Waterweg gaat dicht als het water bij Rotterdam drie meter boven NAP is en bij Dordrecht 2.90 meter. Op dit moment staat het water bij Rotterdam op 1.47 meter boven NAP. Morgen rond 13.30 uur is dat naar verwachting 2.66 meter. “Maar dat kan fluctueren”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat vanavond tegen persbureau Novum.

Het slechte weer houdt vanavond en vannacht aan. In het hele land blijft het hevig regenen en aan zee is kans op een storm van windkracht negen. In de kustprovincies steekt volgens Weeronline een stormachtige wind de kop op en kunnen er windstoten voorkomen van wel honderd kilometer per uur. De neerslaghoeveelheden in het noorden kunnen morgenochtend zijn opgelopen tot zo’n twintig millimeter.

Het Groninger Museum wordt morgen zeer waarschijnlijk deels ontruimd vanwege de hoge waterstand. Als het museum inderdaad dicht moet, worden de huidige tentoonstellingen in de zalen op de begane grond, over modeontwerper Azzedine Alaïa, kunstenaar Jan Altink en enkele stukken uit de eigen collectie, naar boven verplaatst.

    • Pim van den Dool