Spanningen VS en Iran in Perzische Golf lopen op

De Verenigde Staten laten een vliegdekschip terugkeren naar de Perzische Golf, ondanks dreigementen van Iran. „De inzet van Amerikaanse militaire middelen in de regio van de Perzische Golf blijft zoals deze al tientallen jaren is”, aldus een woordvoerder van het Pentagon. Vliegdekschip USS John C. Stennis vertrok vorige week uit de Golf en staat op het punt om terug te keren. De Iraanse marinecommandant Habibollah Sayyari vindt dat Iran er zelf de veiligheid kan garanderen. „Iran handelt in navolging van internationale wetgeving en buitenlandse troepen moeten niet aanwezig zijn in onze territoriale wateren.” De spanningen tussen Iran enerzijds en de VS en de Europese Unie anderzijds lopen op. Gisteren zou Iran succesvolle testen hebben uitgevoerd met middellange afstandsraketten bij de Straat van Hormuz. Iran dreigt deze belangrijke olieroute te blokkeren als de EU vanwege het vermeende kernenergieprogramma een olie-embargo instelt tegen Iran. De VS zeggen een eventuele blokkade niet te zullen accepteren. (NRC)