Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Romney wint in Iowa, maar Santorum bezorgt hem ‘ongemakkelijk gevoel’

Santorum tijdens zijn toespraak in Iowa.
Santorum tijdens zijn toespraak in Iowa. Foto Reuters / John Gress

Mitt Romney heeft de Republikeinse ‘caucus’, een voorronde voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, gewonnen. Het verschil met de verrassend presterende Rick Santorum was miniem: slechts acht stemmen.

Beiden kwamen uit op 25 procent van de stemmen, waarbij de voorsprong van de een op de ander tijdens de verschillende tussenstanden steeds slechts enkele stemmen bedroeg. Uiteindelijk had Romney 30.015 stemmen en Santorum 30.007. Dat is het kleinste verschil dat ooit is gemeten bij Amerikaanse voorverkiezingen.

Santorum, die een week geleden nog weinig voorstelde in de peilingen, is daarmee sowieso de verrassing van Iowa. Maar winnaar Romney blijft de grote favoriet voor het Republikeinse kandidaatschap. Iowa was vooraf al niet dé plek waar hij zijn winst moest pakken en de nek-aan-nek-race met Santorum doet niet bijzonder veel af aan zijn winstkansen in het algemeen. “Door naar New Hampshire!”, zei hij vlak voordat hij uit Iowa vertrok. “We hebben nog veel werk te verzetten.”

Ron Paul werd derde met 21 procent. Daarna volgen Gingrich (13 procent), Perry (10), Bachmann (6) en Huntsman (1). Die laatste besloot op voorhand al geen campagne te voeren in Iowa.

‘De eerste stap in het terugnemen van ons land’

Santorum stelde in de peilingen tot een week geleden weinig voor, maar maakte daarna een enorme opmars. Hij bedankte vannacht zijn vrouw, God en de stemmers in Iowa. “Jullie hebben de eerste stap gezet in het terugnemen van ons land.”

http://nos.nl/video/327581-santorum-een-begin-om-dit-land-te-heroveren.html

De lange, persoonlijke toespraak van Santorum focuste op een kleine overheid die vaart op het Christelijke geloof en focus op de familie. “De keuze die we moeten maken, is of we een land willen zijn waarin we denken dat de overheid iets beter kan regelen dan we dat zelf kunnen, of dat we, zoals de stichters van het land deden, geloven dat we onze rechten hebben gekregen van God en daar zelf naar kunnen handelen.”

Romney haalt uit naar Obama

Romney gaf, op het moment dat het tellen van de stemmen nog steeds geen uitsluitsel gaf, een toespraak waarin hij vooral Obama aanviel. De man die de grootste kans heeft om het op 6 november van dit jaar op te nemen tegen de huidige president, pakte zijn beoogde tegenstander alvast flink aan. “Het gat tussen wat hij vier jaar geleden beloofde en wat hij heeft waargemaakt, is groter dan ik ooit heb gezien”, zei Romney. Vooral Obama’s economiebeleid en hoe hij met Iran omgaat, moesten het ontgelden. “Hij heeft gefaald als president.”

http://nos.nl/video/327663-mitt-romneys-reactie-op-caucus-ioha.html

‘Dit zal Romney een ongemakkelijk gevoel geven’

Volgens Guus Valk, correspondent voor NRC Handelsblad in de VS, is de uitslag een teken dat Romney de evangelisch-christelijke stemmer moeilijk bereikt.

“Santorum verenigt een belangrijk deel van die evangelisch-christelijke stem. Zij zijn ontevreden over de onvermijdelijke kandidaat Romney. Deze uitslag toont aan dat Romney een probleem heeft die grote groep te bereiken. Santorum maakt vrijwel geen kans lang campagne te voeren of Romney echt uit te dagen. Maar de tegenstem moet Romney een ongemakkelijk gevoel geven.”

‘Romney krijgt steun van McCain’

De voormalige Republikeinse presidentskandidaat John McCain gaat zijn steun uitspreken voor Mitt Romney. Volgens een bron bij de Republikeinen zal McCain zich later vandaag (morgen voor de Amerikanen) officieel achter de kandidatuur van Mitt Romney scharen.

Perry zinspeelt op opgave, ‘Bachmann is ook klaar’

Rick Perry liet na zijn teleurstellende vijfde plaats van vanavond weten dat hij zich gaat beraden op zijn kandidaatschap. Hij keert terug naar thuisstaat Texas en reist niet naar North Carolina om daar campagne te voeren, zoals het plan was.

Een teken dat hij geen kans meer maakt op het presidentschap? Valk antwoordt:

“Ja. Die is gedaan. Bachmann ook, maar die weet het nog niet.”

Volgende week volgt de voorverkiezing van New Hampshire.

Guus Valk deed vannacht ook via Twitter verslag van de gebeurtenissen in Iowa.