Slippers symbool voor onrecht in Indonesië

An Indonesian activist line up pairs of sandals in solidarity for a 15-year-old boy who is being prosecuted for lifting an old pair of sandals in Central Sulawesi province while helping at the office of Indonesian Commission for Child Protection in Jakarta, Indonesia, Tuesday, Jan. 3, 2012. Thousands of Indonesians have dumped flip-flops and other old sandals at police stations and prosecutor offices to show support for the boy who could face up to five years in prison if found guilty, the same sentence given to many terrorists, drug pushers and rapists. (AP Photo/Achmad Ibrahim) AP

Uit protest tegen de berechting van een 15-jarige die slippers pikte.

Het nieuwe symbool voor de groeiende frustratie over onrecht in Indonesië zijn teenslippers. Versleten, goedkope flipflops.

Uit protest tegen de veroordeling van een 15-jarige jongen, aangeduid als A.A.L., die eind 2010 een paar van die slippers pikte van een politieagent in Sulawesi, worden nu overal in Indonesië versleten slippers afgeleverd bij politiebureaus. Vandaag wordt de berechting van A.A.L. voortgezet en kan hij tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld te worden.

In november 2010 pikte de jongen in Palu bij een kosthuis van de mobiele brigade de slippers van sergeant Ahmad Rusdi. Na zijn arrestatie werd hij geslagen door de politie.

Het justitieel systeem en het hardhandige optreden van politie en leger tegen eigen burgers is omstreden. Regelmatig zijn er berichten over dodelijk geweld tegen Papoea’s, vorige week vielen burgerdoden in het stadje Bima toen de politie het vuur opende. De actie ‘Duizend slippers voor de Nationale Politiecommandant’ is populair op Twitter. (AP)